„Zajlik
A lényeg

Nagy Márton reagált az árstop-ügyre: Brüsszel a profithajhász multik oldalára állt

12/09/2024 17:05

| Szerző: Klubrádió

"Brüsszel az árdrágítók oldalán áll, és ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent" – áll az NGM közleményében, amelyben idézik a minisztert.

A magyar államot a SPAR perelte be a 2022-ben bevezetett árstop miatt, és a perben állásfoglalást kért a luxemburgi testülettől. A bíróság pedig csütörtökön uniós joggal ellentétesnek minősítette azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón úgy fogalmazott: még jó, hogy akkor mondták ki, hogy az árstop jogellenes, amikor már nincs jelentősége. A döntés szerinte egy konkrét esetről szólt, ahol kártalanítaniuk kell a Spart.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményebb hangot ütött meg, álláspontja szerint az Európai Unió ezzel a döntéssel „a magyar családok és fogyasztók érdekeivel szemben foglalt állást, és a profithajhász multik oldalára állt”.

Az MTI idéze a Nemzetgazsági Minisztérium közleményét, amelyben az áll: Nagy Márton szerint a Spar rossz gazdasági helyzettel küzd, nem működik hatékonyan, és ahelyett, hogy fejlődne, a bírósággal próbálja beszedetni elmaradt, tisztességtelen profitját.

A gazdasági miniszter szerint a kormány árstopja „földbe döngölte az inflációt”, és a magyar emberek érdekeit tartották szem előtt, amikor bevezették. A bíróság döntése szerint azonban az árstoprendelet sérti a szabad versenyt. A döntés szerint a kormány rendelete, és annak szankciós rendszere is ellentétes az unió 2013-as, a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló rendeletével. Vagyis az árstopos rendelet alapján kivetett bírságok nem egyeztethetők össze az uniós joggal.

(Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás)