„Klubrádió
A lényeg

Nagyon megdöbbentek a letartóztatásukkor, azt hitték, Völner a garancia

8/12/2021 08:39

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Több ezer oldalra rúgó bizonyíték gyűlt össze a Völner-ügyben. A Hvg.hu szerint jórészt lehallgatási jegyzőkönyvekből álló bizonyítékot a Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat szolgáltatta. A lap azt is írja, hogy ügy gyanúsítottjai "őszintén megdöbbentek, hogy lebuktatták őket", mert úgy érezték, hogy "Varga Judit miniszter helyettesével a hátuk mögött sérthetetlenek" - írja a lap.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Völner Pál
 
Budapest, 2020. március 24. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Bár titkolni akarták, de novemberben kiderült, hogy a bírósági végrehajtók vezetőjét letartóztatták, és sok másik végrehajtót is elfogtak. A szálak Völner Pál államtitkárig vezettek, akit szintén meggyanúsított az ügyészség. A gyanúsítottak telefonját hónapok óta lehallgatta a szervezet. 

Kedden Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Völner Pál államtitkár, képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, miután "megalapozott gyanúként merült fel”, hogy a politikus a Bírósági Végrehajtói Kart vezető S. Györgytől rendszeresen kapott 2-5 millió forintot azért, hogy - felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve - konkrét ügyeket elintézzen a végrehajtói kar elnöke kérésének megfelelően, magyarul pénzért “árult” bírósági végrehajtói praxisokat.

A Hvg pletykákra hivatkozva azt írta, hogy közismert volt, hogy az államtitkárnál "pénzért el lehet intézni bizonyos dolgokat", és hogy mivel Varga Judit miniszter "egyre több feladatot ruházott át" Völnerre, annak úgy megnőtt a hatalma, hogy "megrészegedett".

Az ügyben jelenleg tizenkét gyanúsított van, nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes, hatan rács mögött, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll. A Hvg azt is írja, hogy példátlan, hogy az ügy iratait titkosították, erről kedden beszélt Hadházy Ákos független képviselő a Klubrádiónak, de a jelenleg még minősített iratok titkosítását nemsokára feloldhatják.