„Zajlik
A lényeg

Napelemparkot foglalt le a NAV

12/04/2023 12:55

| Szerző: Klubrádió

A NAV nyomozói több mint 1 milliárd forint értékben zároltak ingatlanokat is, köztük négy, egyenként 500 kilowattóra teljesítményű napelemes kiserőművet az Alföldön.

Gyanúsítottként hallgatták ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy észak-alföldi gazdasági társaság korábbi és jelenlegi ügyvezetőjét, akik fiktív adatokkal és hamis okiratokkal 900 millió forint értékben csaltak el napelemes támogatásokat – írja a NAV.

Az ügyvezetők a napelemparkhoz szükséges önerővel sem rendelkeztek, annak meglétét valótlan tartamú magánokirat felhasználásával próbálták igazolni. A pályázati összeg igénylésének egyik feltétele három érvényes árajánlat volt, de a becsatolt német és dán ajánlatok is fiktívnek bizonyultak. A beszerzett burkolatjelfestőt sem a legjobb árajánlatot adó cégtől vették meg, ráadásul kiderült, hogy a pályázatban feltüntetett azonosítókkal nem is gyártottak a papíron szereplő gépből – írja összefoglalójában a hvg.hu.

A cég mindennek ellenére a termelőeszközök beszerzéséhez a vissza nem térítendő támogatás mellett még kamatmentes kölcsönt is kapott.

A NAV nyomozói nemcsak kihallgatták az egykori és a mostani cégvezetőt, de több mint 1 milliárd forint értékben zároltak ingatlanokat is, köztük négy, egyenként 500 kilowattóra teljesítményű napelemes kiserőművet.