„Köszönjük,
A lényeg

Nem feltétlen lesz méltatlan a katonaságra, aki büntetett előéletű

30/06/2024 18:47

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Elkészült a honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet, július 1-től a miniszter bizonyos esetekben eltekinthet a büntetett előélettől.

2023 év eleje óta készítette elő a kormány a honvédek jogállásáról szóló rendeletet, a pénteken megjelent szabályozás 21 ezer hivatásos és szerződéses katona életére van hatással és hétfőtől már életbe is lép. A kormányrendelet szerint, bár büntetett előéletű személy alapvetően nem jelentkezhet katonának, az állományban lévők nem feltétlen válnak méltatlanná a szolgálatra attól, hogy például jogerősen szabadságvesztésre ítélték őket.  

Egy, a rendeletről szóló tájékoztató eljutott a Zsaruellátóhoz, ebben egyenesen az szerepel: „Büntetett előéletű személy is jelentkezhet katonának, kivétel, akit méltánytalanságival szereltek le”. Az egyesület Facebook-oldalán szombat este meg is osztotta a dokumentumot – amire sokan reagáltak felháborodott kommentekben az állomány tagjai közül. Volt, aki "morális mélypontot" emlegetett.

A jogalkotó ugyanakkor a pénteken megjelent rendelet állományba vételről szóló paragrafusában 9 pontban sorolja fel, hogy kivel nem jöhet létre szolgálati jogviszony, itt szerepel a büntetett előélet, mint kizáró tényező.

Fegyelmi felelősség és a méltatlanság, valamint a kártérítési felelősség c. részben, a 26. paragrafusában szintén felmerül a kérdés:

"A katonai szolgálatra méltatlan az a honvéd, akit:
a)  akit jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, kivéve, ha a Btk. 132. § (1) bekezdése szerint szabadságvesztés büntetését tölti,
b) akit a bíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, és előzetesen nem mentesített a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, vagy
c) aki magatartásával a honvédelmi szervezetek iránti közbizalom fenntartását súlyosan veszélyezteti, és emiatt nem várható el, hogy a honvédelmi szervezet a szolgálati viszonyát fenntartsa."

Ugyanakkor a következő szakasz megteremti a lehetőséget a kivételezésre:

"A miniszter a) és b) pont esetén a méltatlanság megállapításától eltekinthet, ha a szabadságvesztés mértéke az 1 évet nem haladja meg, és a büntetőeljárásban megállapított tények alapján az állomány tagja által elkövetett cselekmény a honvédelmi szervezet iránti közbizalom fenntartását nem veszélyezteti."

A Zsaruellátóhoz eljutott tájékoztatón értesülhettek a katonák többek között arról is, hogy a szabadságot átnevezik szolgálatmentességnek, a szolgálatoknak nem jár élelmezés és a munkaidő is rugalmas lesz – írja a HVG.