„Zajlik
A lényeg

Nem fizette ki a GVH 40 milliós bírságát Schobert Norbert, újabb büntetést kapott

12/06/2023 16:26

| Szerző: Klubrádió

Részletfizetést kért a Norbi Update, de az első részletet sem utalta el, így végrehajtási bírságot is kaptak.

Nemcsak a fogyasztókat tévesztette meg a Norbi Update termékek forgalmazója, hanem a GVH Versenytanácsa felé tett vállalásait sem tartotta be – írta az Index megkeresésére a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Schobert Norbert vállalkozásának termékeiről korábban a GVH megállapította, hogy hatásaikról, összetételükről, illetve diétáik eredményességéről nem mondott igazat a cég. Schobert cége együttműködött a hatóságokkal, elismerték a jogsértést, ezzel pedig azt sikerült elérniük, hogy a GVH nem a maximális büntetést, hanem "mindössze" 40 millió forintos bírságot szabott ki rájuk.

Schobert kezdetben azt mondta, együttműködik a hatósággal, azonban a hatóság májusi 6-i végzése után már "igazságtalan döntésnek" minősítette a büntetést. Egy májusi, azóta törölt Facebook-posztban pedig azt írta: "elfogadni egy csökkentett bírságot, vagy elismerni, nem ugyanaz. Harminc éve vagyok a pályán. Egy jobb világot akartam".

Az Index megkeresésére pedig a GVH közölte: Schobert egyelőre nem fizetett egy forintot sem.

A cég a hatóság szerint részletfizetési lehetőséget kért, de az első részletet sem utalták át határidőre, ezért a GVH Versenytanácsának el kellett rendelnie a teljes összeg végrehajtását, mindemellé pedig egy 23 milliós végrehajtási bírságot is kiszabott a cégre.

Schobert az Indexnek hétfőn nem kommentálta a GVH döntését, viszont annyit elárult: nem ért egyet azzal, hogy ne működött volna együtt a versenyhivatallal, sőt, azzal sem, hogy folytatta volna a fogyasztók megtévesztését. A cég nem adta le még a 2022-es pénzügyi beszámolóját, holott hivatalosan ezt májsu 31-ig kellett volna megtenniük. Schobert erre a portálnak azt mondta: a beszámoló elkészítése még folyamatban van.