„Köszönjük,
A lényeg

Nem kapott extra forrásokat kulturális birodalmának irányításához Demeter Szilárd

3/07/2024 13:07

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Csak az intézmény-összevonásokkal lehet egy racionális, takarékos, hatékony és teljesítményelvű rendszert összerakni – válaszolta Demeter Szilárd a HVG-nek azután, hogy július 1-től hatályba lépett törvénymódosítás szerint a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba olvasztott be több kulturális intézményt.

Így az irodalmi múzeumon kívül a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat. A hat intézményt tömörítő Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK) elnöke Demeter Szilárd lett.

Az összeolvadás előtt, vasárnap mécseseket gyújtottak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az intézményi önállóságuk megszűnése miatt. Bár az intézmények a nevüket megőrizve működnek tovább, de az MNM tagintézményei lettek, így több munkatárs aggódik az önállóságuk miatt.

Demeter szerint egyelőre a stratégiai vázlat készült el, és majd a kollégák bevonásával fog elkészülni a szakmai cselekvési terv. Hiába a gigaintézmény, egyelőre többletforrást nem kapott Demeter az irányításhoz. Szerinte ez nem meglepő, mert csak késő őszre állítják össze a konkrét fejlesztési stratégiát, amire már kaphatnak plusz pénzt.