„Klubrádió
A lényeg

Nem lesz többé McDonald's Oroszországban

16/05/2022 14:24

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai gyorsétterem-lánc, a McDonald's márciusban már bezárta 850 éttermét Oroszországban, most viszont – 32 év után – teljesen kivonul az orosz piacról, és eladja üzletágát - közölte a vállalat hétfőn. 

"Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt megelőző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald'st, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald's értékeivel sem” - írják közleményükben.

Az adásvétel után az éttermek többé nem használhatják a McDonald's nevet, logót, márkajelzést vagy étlapot. Oroszország, ahol a McDonald's a nevét viselő éttermek több mint 80 százalékát közvetlenül irányítja, a vállalat bevételének 9 százalékát és működési nyereségének 3 százalékát adja – írja a 444.hu. Oroszországban 62 ezer embert foglalkoztat a cég, amely jelenleg, a tevékenység felfüggesztése alatt is folyósítja a fizetéseket a munkavállalóknak.

Ukrajnai háború
Moszkva, 2022. március 9. A McDonald’s Corporation gyorséttermi üzlethálózat egyik étterme Moszkvában 2022. március 9-én. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt a McDonald’s és más nyugati vállalatok szüneteltetik vagy korlátozzák működésüket Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Fotó: Makszim Sipenkov
 

Chris Kempczinski vezérigazgató nyilatkozatában elmondta: "Rendkívül büszkék vagyunk az éttermeinkben dolgozó 62 ezer alkalmazottra, valamint az üzletünket támogató több száz orosz beszállítóra és helyi franchise partnereinkre. Elkötelezettségük és a McDonald's iránti hűségük miatt a mai bejelentés rendkívül nehéz. Azonban elkötelezettséggel tartozunk globális közösségünk felé, és szilárdan ki kell tartanunk értékeink mellett”.

A McDonald's 1,2-1,4 milliárd dolláros veszteség leírásával kalkulál a kivonulással – írta a New York Times.