„Zajlik
A lényeg

Nem született több gyerek a CSOk-tól

1/10/2024 12:57

| Szerző: Klubrádió

Nem tudta a születésszámot növelni a CSOK, inkább csak negatív hatása volt azzal, hogy felnyomta az építőanyagok és ingatlanok árát, így a kormány nem érte el célját – ez derül ki a GKI Gazdaságkutató vizsgálatából, melyben a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hatásait nézték meg

A kutatóintézet 2015-től a 2019 harmadik negyedévéig tartó időszakot vizsgálta és az egyik legfontosabb megállapítása, hogy a nemzetközi összehasonlítások alapján is az derül ki, hogy az aktív korúak jövedelmének emelkedése növeli valójában a termékenységi arányszámot, nem az ingatlantámogatások. A GKI szerint ezt a kormány is kezdi mára belátni. Feltehetően Rogán Antal mondataira utaltak, aki a minap azt mondta „az elsődleges cél az, hogy aki gyereket nevel, az ne szegényedjen el”.

Kiderült az is, hogy az építések volumenének növekedése munkaerőhiányt okozott az építőiparban, illetve óriási keresletet generált az építőanyag iparban. A szakágban dolgozók száma a 2010-es évek elején stagnáló 30 ezerről, 2019-re 50 ezerre nőtt. Bérnövekedésük azonban elmaradt az átlagos bérnövekedési ütemtől, pedig statisztikában a foglalkoztatás nagy mértékű kifehéredése (legális foglalkoztatás) is megjelenik. Ez arra utal, hogy az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatása nőtt meg elsősorban – idézi az elemzést a Telex.hu.

A 2015 júliusában indult programban főként új vagy használt lakóingatlan vásárlásra lehetett támogatást kapni, ezt többször kibővítették. 2023-ig 200 ezer család igényelte a CSOK-ot, összesen 675 milliárd forintnyi támogatást és 677 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt felvéve.

A 24.hu emlékeztet, hogy a CSOK hatásait csak  2019 harmadik negyedévéig lehet vizsgálni, mert a kormány 2019 júliusában bevezette a babaváró kötvényt, amelyben Kapitány Balázs demográfus számításai szerint 250 ezer család mintegy 2350 milliárd forint támogatásban részesült, ami elnyomja a CSOK hatását.

(Via Telex/24.hu)