„Támogassa

Néppárt: kétharmaddal lehet tagpártot kizárni

2/03/2021 09:54

| Szerző: Klubrádió

A Néppárt frakciószabályzatának változtatásáról szerdán szavaznak a tagok. Ennek értelmében nem csak személyt, de a frakció tagpártot is kizárhat soraiból. A legutóbbi változtatás után azonban nem elég a feles többség, kétharmadra lenne szükség.

Az Európai Néppárt vezetése átalakította a frakciószabályzat a szerdán szavazásra bocsátandó változtatását. Bár a magyar kormányfő által kifogásolt részek többsége a szövegben maradt, de egy pontban mégis változott – írja a 444. Míg a legutóbbi változat szerint már egyszerű többséggel ki lehetett volna zárni egy tagpártot az EP-frakcióból, addig az új szövegtervezetben visszatértek a kétharmados szavazatarányhoz. Vagyis a fideszesek továbbra is maradhatnak a frakcióban, és ha lesz is belátható időn belül szavazás a kizárásukról, sokkal többen kellenek hozzá, mint amivel a működési szabályzat reformja fenyegette a magyar tagságot.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavazás szerda délelőtt lesz, és sokak számára hihetőnek látszott, hogy ezúttal tényleg véget ér a móka, és a Fidesz és a Néppárt útjai örökre szétválnak.

EU-csúcs - Az Európai Néppárt vezetőinek tanácskozása
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
 

De hétfőn este a Néppárt vezetése egy kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját. Benne maradt a legtöbb rész, amit Orbán kifogásolt, de egy pontban komoly gesztust tettek a Fidesznek: míg a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene. 

És ami a lényeg: az átvariált szöveg már nem a 26-i, azaz ha el is fogadják, akkor sem érvényes Orbán fenyegetése, és a fideszeseknek nem kell kilépniük. Vagyis úgy néz ki, hogy a fideszesek továbbra is maradnak a frakcióban, és ha lesz is belátható időn belül szavazás a kizárásukról, sokkal több szavazat kellene hozzá, mint azt az elmúlt napok tervei sugallták.