„Klubrádió
A lényeg

NVB: Elindulhat Magyar Péter pártja a júniusi választáson

11/04/2024 18:20

| Szerző: Klubrádió

Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság Magyar Péter pártját a június 9-i EP- és önkormányzati választásra csütörtök délután.

Ennek értelmében a Tisztelet és Szabadság Pártja (TISZA) április 20-án elkezdheti gyűjteni az ajánlásokat az induláshoz. A szavazólapon a Talpra, magyarok! logója és a Tisza Párt neve szerepel majd. A párt nyilvántartásba vételét a választási bizottság egyhangúlag szavazta meg, a döntés azonban még nem jogerős.

Magyar szerint a tisztelet és szabadság nagyon hiányzik a mai közéletből, a párt rövidített neve, Tisza pedig „pozitív és örömteli konnotációval bír a magyar kultúrában és történelemben”.

Szerdán derült ki, hogy Magyar Péter a TISZA – Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indulna a választáson. A pártot 2021-ben jegyezték be Egerben, az elnöke Szabó Attila. Aki 2021-ben arról beszélt: mind a 106 körzetben állítanának jelöltet, és a céljuk, hogy bejussanak a parlamentbe. Azt is mondta, hogy a párt nem igényel és nem fogad el állami költségvetési támogatást, tagdíjakból és 10 ezer forintot meg nem haladó adományokból tartják fenn magukat.

A párt alelnöke Deák Boldizsár, aki korábban fideszes önkormányzati képviselőként politizált Egerben, és egy időben a Rádió Eger tulajdonosa, az Egri Vízilabda Klub elnökségi tagja is volt. A 2021-es interjúban teljesen kizártnak tartotta, hogy a TISZA párt együttműködjön az ellenzékkel. „Ideológiamentes jobbközép pártként egyébként is középutas politikát folytatunk”, közölte.

A 444.hu cikke szerint Somodi Erzsébet is a párt egyik alelnöke; Deák és ő is szerepelt 2014-ben a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták nevű szervezet országgyűlési képviselőlistáján. Mint írják, Somodit 2014-ben polgármesterjelöltként is elindították a VI. kerületben Schmuckék, de kiderült, hogy hamis ajánlásokkal tudtak csak jelölteket állítani. Ráadásul úgy szedték össze a kellő számú ajánlást, hogy a Fidesz listájáról egyszerűen átmásoltak adatokat, aztán odahamisították az aláírást. Somodi végül csak 102 szavazatot kapott.