„Ki
A lényeg

Nyílt levélben követel béremelést ezer ELTE-s dolgozó

19/02/2024 13:22

| Szerző: Klubrádió

Többek között legalább 50 százalékos azonnali béremelést követelnek.

Hiába vezetett be az ELTE vezetése három intézményi minimálbért is 2023 elején, a docensi és egyetemi tanári munkakörben dolgozók körében nem került sor hasonló rendszer bevezetésére. Ebből következően előállhat olyan helyzet, hogy egy záróvizsgáztató docens kevesebbet visz haza, mint a sikeres záróvizsgát tevő, pedagógusként elhelyezkedő pályakezdő – olvasható a FDSZ ELTE Facebook-oldalán megjelent nyílt levélben, amelyben több mint ezer ELTE-s dolgozó követel méltányos béremelést. 

Az aláírók elfogadhatatlannak tartják, hogy a közoktatási szektorban zajló bérrendezéssel egy időben az állam továbbra sem biztosítja "az elvárt magas színvonalú oktatáshoz és kutatáshoz és tisztességes bérezéshez szükséges forrásokat". A levél szerint az egyetemi oktatói bérek mára teljesen elértéktelenedtek és méltatlanul alacsonyak, akárcsak a hallgatói juttatások.

Példát is említenek: az ELTE-n tavaly vezettek be intézményi minimálbéreket, így egy tanársegéd bruttó 380 ezer forintot, egy adjunktus bruttó 420 ezer forintot, az oktatást-kutatást támogató munkakörökben dolgozók legalább bruttó 362 ezer forintot kapnak. Ha valakinek semmilyen szja-kedvezménye nincs, akkor ez azt jelenti, hogy tanársegédként nettó 252 700 forintot, adjunktusként 279 300 forintot kap kézhez, míg a támogató munkakörökben dolgozók nettója 240 730 forint. A levél szerint előállhat az a helyzet, hogy "egy záróvizsga bizottság docens elnökének ma kevesebb a bére (bruttó 504 480 Ft), mint a sikeres záróvizsgájának másnapján pedagógusgyakornokként elhelyezkedő pályakezdőnek (bruttó 528 ezer Ft)", és bár üdvözlik a közoktatási béremelést, "most saját, méltatlan és hosszú évek óta rendezetlen" béreikért emelnek szót.

A nyílt levél aláírói azt szeretnék elérni, hogy a közoktatási intézményekhez hasonlóan az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben is kezdjék meg a bérfelzárkóztatást. Többek között legalább 50 százalékos azonnali béremelést követelnek, valamint a munkáltatói döntésen alapuló illetmény (2021-22-től bevezetett "15+15%") beépítését az alapbérbe és az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálatát.

(Borítókép: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara)