„Zajlik
A lényeg

Ókovács beszédével és filmvetítéssel indult a sztrájk miatt az Operaház esti előadása

20/03/2024 19:56

| Szerző: Klubrádió

Mivel a sztrájkoló dolgozók nem álltak neki a kedd esti Don Giovanni díszletének lebontásának, és nem kezdték el felépíteni a Hunyadi László előadás díszletét, ezért a 6-os előadás helyett valamit vetítettek a leengedett vasfüggönyre, előtte pedig Ókovács Szilveszter igazgató beszélt a közönségnek.

„Egyetlen előadás sem marad el – ahogy a tegnapi Don Giovanni is lement, a mai Hunyadi is sorra kerül és a holnapi Mayerling balett is”, közölte a Telex megkeresésére a Magyar Állami Operaház.

A portál úgy tudja, hogy bár az előadás nem maradt el, el sem igazán indult: mivel a sztrájkoló dolgozók nem álltak neki a kedd esti Don Giovanni díszletének lebontásának, és nem kezdték el felépíteni a Hunyadi László előadás díszletét, ezért Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnökének elmondása szerint az este 6-kor kezdődő előadás helyett valamit vetítettek a leengedett vasfüggönyre, előtte pedig Ókovács Szilveszter igazgató beszélt a közönségnek.

A Telex értesülései szerint Ókovács beszéde után egészen pontosan az Operaház történetéről vetítettek le egy 25 perces filmet. Ókovács azt mondta, hogy ezután este 8-ra érkezik meg a zenekar, és a Hunyadi László szerintük legjobb részeiből hallgathatnak meg a nézők egy koncertjellegű előadást. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a nézők visszakérhetik a jegy árát, ha ez nem tetszik nekik, ezzel a lap tudomása szerint viszonylag sokan éltek is. Az Index és a 444 szerint ingyen pezsgőt is elkezdtek osztogatni.

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni előadás előtt léptek sztrájkba. A sztrájk miatt felmerült, hogy elmaradhat az esti előadás, a Don Giovanni, de ezt végül megtartották, igaz, Ókovács Szilveszter főigazgató a Facebookon elismerte, az első negyven perc zenekar nélkül ment le.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)