„Zajlik
A lényeg

Október 11.: Az előbújás napja, A túlsúly elleni harc világnapja, a Nemzetközi Lánygyermek nap és Kolumbusz-nap

11/10/2021 00:07

| Szerző: Klubrádió

Ma van Az előbújás napja, A túlsúly elleni harc világnapja, a Nemzetközi Lánygyermek nap és a Kolumbusz-nap.

Az előbújás napja

A nemzetközi Coming Out Day egy LMBTQ+ ünnepnap, amelyet a feminista és a meleg felszabadítási mozgalmak ihlettek az USA-ban. A nap célja az előbújás, a szexuális- és nemi identitás felvállalásának támogatása, az LMBTQ+-tudatos edukáció és a homofóbia elleni küzdelem.

A túlsúly elleni harc világnapja

A túlsúly elleni harc világnapján az elhízás veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. A világnapon számos sporteseménnyel és táplálkozástudatossági tanáccsal segítik az elhízásban szenvedő embereket és nyújtunk segítséget az egészséges fogyásban.

Nemzetközi Lánygyermek nap

A lánygyermekek napja kanadai kezdeményezésre jött létre, először 2012-ben rendeztük meg. Az ünnep célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a világ egyes részein milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak a lányok, akiket gyakran megfosztanak a tanulás jogától és erőszak áldozatává is válhatnak.

Kolumbusz-nap

A Kolumbusz-nap az Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Történelmi feljegyzések szerint Kolumbusz Kristóf 1492. október 12-én szállt partra Amerikában. Az jeles nap kétes megítélésű: sokak szerint nem kellene ünnepelni, mert Kolumbusz hódításai rengeteg szenvedést okoztak a bennszülött lakosságnak.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)