„Zajlik
A lényeg

Orbán a szélsőjobbos Marine Le Pennel tárgyalt a Karmelitában

27/09/2023 18:36

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

A tárgyaláson értékelték az erősödő európai jobboldal helyzetét, különös tekintettel a jövő évi európai parlamenti választásokra.

A kontinens nemzeti, konzervatív pártjainak közös és erőteljes választ kell adniuk "Brüsszel birodalmi törekvéseire, elhibázott gazdaságpolitikájára és migránspárti kezdeményezéseire" – hangzott el a találkozón Havasi közlése szerint.

A tárgyaláson szó esett a családok, a nemzeti és a keresztény értékek politikai képviseletéről is, ami a magyar kormánypártok és a francia Nemzeti Tömörülés tevékenységének is a középpontjában van – mondta Havasi Bertalan.

Tavaly februárban először arról érkeztek hírek, hogy egy magyar bank adott kölcsönt Marine Le Pennek elnökválasztási kampányához, nem sokkal később az is kiderült, hogy Mészáros Lőrinc bankja, az akkori MKB – amely aztán a Budapest Bankot is bekebelezte – volt a hitelező. A magyar bank 10,691 millió euró hitelt adott (ez akkor 4,1 milliárd forintot jelentett) a kampányra. Mint ahogy tavaly áprilisban írtuk, Le Pennek az első fordulóban második helyet jelentő 24 százalékos szerepléséért 8 milliós támogatás járt a francia államtól.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)