„Ki
A lényeg

Orbán apjának egykori cége veszteséges

26/10/2023 10:01

| Szerző: Klubrádió

Pedig Orbán Győző tulajdonában még milliárdos bevétele volt a vállalatnak.

Felszámolás árnya lebeg Orbán Győző egykori aranytojást tojó cége, a két éve a család bizalmi embere, Bihari Lajos érdekeltéségébe került és időközben FuvarozNak Kft. névre átketresztelt egykori Nehéz Kő Kft. felett – írja az Mfor.hu.

A lap szerint a vevő, a Bihari Lajos és Orbán Viktor testvére, Orbán Áron által közösen alapított NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. 750 millió forintért vásárolta meg a vállalkozást, az akkor még MKB Bank néven futó pénzintézettől kapott hitelből (amellyel 840 milliós jelzálog került rá), miközben Orbán Győző a vételáron kívül osztalékot is felvett a cégből, összességében 800 millió forint bevételre szert téve.

A korábban milliádos nagyságrendű bevétellel rendelkező társaság azonban mélyrepülésbe kezdett az új tulajdonosnál: míg 2020-ban, Orbán apja tulajdonában még 1,2 milliád forintos bevételre tett szert a vállalkozás, az új tulajnál 2021-ben már csak 317,8 millióra futotta, 2022-ben pedig már csak 138,2 millióra, és persze nőni kezdett a veszteség is, ami 2021-ben -197 millió, 2022–ben -66,4 millió volt.

A tulajdonos azonban úgy tűnik, elengedné a drágán megvásárolt, de csak veszteséget termelő céget: a tavalyi beszámolóban már arra utal, hogy akár felszámolásra is sor kerülhet.