„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: Az EB politikai szereplővé vált, ahelyett, hogy a szerződések őre lenne

25/06/2024 08:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Orbán szerint az Európai Bizottság úgy viselkedik, mint egy kormány, holott neki a szerződések őrének kellene lennie.

"Olaszország a legfontosabb szövetségeseink közé tartozik. Különösen a migránsokkal és a versenyképességgel kapcsolatos célok elérése érdekében" – mondta Orbán a találkozót követően.

A kettejük közötti négyszemközti találkozó mintegy másfél órán át tartott. "Egyetértek a július 1-jén kezdődő féléves magyar EU-elnökség prioritásaival, kezdve azzal a váratlan döntéssel, hogy a demográfiai kihívások kezelését is megcélozta" – válaszolta az olasz kormányfő.

Orbán Viktor, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel való találkozóját követően azt mondta, a magyar kormánypárt a szélsőséges román AUR felvétele miatt nem lett tagja az ECR pártcsaládjának, miközben egyfelől Meloniék voltak azok, akik nem kértek Orbánból, illetve a borítékolható visszautasítás miatt a Fidesz nem is kezdeményezte felvételét az ECR-be.

A hvg.hu összefoglalója szerint Orbán az Európai Bizottságnak ment neki és az uniós csúcspozíciók körül kialakult vitáról beszélt. A miniszterelnök szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy többség és ellenzék jöjjön létre Európában, majd arról panaszkodott, hogy 2014 után olyan helyzet állt elő, hogy az Európai Bizottság a szerződések őréből politikai szereplővé lépett elő és ma már úgy viselkedik, mint egy kormány.

Részben az alapszerződésekből eredően is kormánynak tekinthető a testület abban az értelemben, hogy az uniós jogalkotásban alapesetben neki van joga jogszabályjavaslatok megtételére – tette hozzá a szerkesztő.