„Zajlik
A lényeg

Orbán az ellenfél oldalán áll az ukrajnai háborúban az észt külügyminiszter szerint

3/09/2024 19:53

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Orbán Viktor Magyarországa nem csatlakozik a nyugati országok többségéhez Oroszország ukrajnai agressziós háborúját illetően, sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy a másik oldalon áll – fogalmazott Margus Tsahkna észt külügyminiszter.

„Sajnos tényleg az a helyzet, hogy Orbán ebben a kérdésben az ellenfél oldalára állt”  – mondta egy interjúban az észt külügyminiszter.

„Úgy gondolom, hogy Orbán saját, magyarországi szavazóihoz beszél, és így távol áll attól, amiben Európában megállapodtunk” - tette hozzá Margus Tsahkna.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU korlátozottan tud fellépni Magyarországgal szemben, mivel jelenleg az EU soros elnöke, a miniszter így reagált: „Még mindig van valami, amit tehetünk”.

„Az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást kezdeményeztük, amely egy tagállam szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti”.

„Ezzel kapcsolatban azonban természetesen nem vagyok optimista, mert ehhez mind a 26 másik tagállam beleegyezésére szükség van, bár legalábbis most azonnal szeretnénk olyan helyzetet teremteni a közeljövőben, hogy 21 ország előre tudjon lépni ebben a folyamatban.” Szerinte amit Orbán csinál, az nem teszi erősebbé az EU-t.

A 444 fűzi hozzá, hogy a külügyminiszterek informális tanácskozásán is élesen bírálták a magyar kormányt, Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter például arról beszélt, Magyarország Putyint védi az uniós találkozón. Szijjártó Péter külügyminiszter erre háborúpártizással válaszolt.

(kép: Facebook)