„Zajlik
A lényeg

Orbán Balázs: Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!

26/09/2024 16:41

| Szerző: Klubrádió

Így reagált a miniszterelnök politikai igazgatója arra, hogy ellenzéki oldalról többen felháborodtak 1956-ról szóló párhuzamán. Orbán Balázs később egy videót is kitett, amelyben azt mondta, kiforgatták a szavait.

Orbán Balázs szerdai, mandineres műsorában azt mondta„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

A miniszterelnök politikai igazgatója ezzel ellenzéki politikusok felháborodását váltotta ki, reagált a Tisza, a DK, a Momentum és az LMP egyik vezetője is, a többi között az írták, hogy Orbán Balázsnak távoznia kell, illetve, hogy eladná az országot az oroszoknak.

Maga Orbán Balázs először a Facebookon reagált az ügyre: „A háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás. Magyarország álláspontja világos: nem látjuk értelmet a több mint két és fél éve zajló ukrán-orosz háborúnak, amiben több százezer ember meghalt, több százezer négyzetkilométer terület elveszett és egy ország megsemmisült. Hogy miért? A semmiért. A háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, illetve diplomáciai úton mielőbb véget kellett volna vetni neki. Mindenki sokkal jobban járt volna. 1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere, amit felháborítónak tartok és minden alkalommal visszautasítok - ahogy az a mostani beszélgetésben is elhangzott! Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!”

Orbán Balázs később egy videót is kitett, amelyben magyarázza a Mandineren általa elmondottakat. Szerinte szándékosan félreértelmezik azt, amit mondott: „A politikában sajnos igen gyakori, hogy megpróbálják az ember szavait kiforgatni. Szeretnénk ezzel kapcsolatban egy-két dolgot tisztába tenni. 1956 hősei nemzeti hősök. Az ő emlékük szent és sérthetetlen. És 1956 hőseinek igazuk volt és helyesen cselekedtek. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy sajnos két és fél éve minden nap háború párti propaganda nyomásra alatt állunk”.

Úgy folytatta: „A háborúpárti propaganda nem riad vissza semmitől. Még attól sem, hogy 1956 hőseinek emlékét megpróbálja összekeverni az orosz-ukrán háborúval és a fronton történtekkel. Ez a háború azonban nem a mi háborúnk. Az orosz-ukrán háború itt van ugyan a szomszédunkban, de mi nem kívánunk részesei lenni ennek a konfliktusnak”.

(Kiemelt kép: Facebook)