„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: Nem meggyőzni akartam Zelenszkijt

3/07/2024 20:13

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint ő kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.

A magyar miniszterelnök erről a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban beszélt. 

Az ukrán államfővel kedden folytatott megbeszéléséről egyebek mellett azt mondta: a tárgyalás során arra törekedett, hogy a két ország közti "nem túl virágzó" kapcsolatot maguk mögött hagyják, és a jövőre koncentráljanak. Emlékeztette Zelenszkijt arra, hogy Ukrajna területén nagyszámú magyar közösség él, különösen az egykoron Magyarországhoz tartozó területeken.

Hangoztatta, hogy Ukrajnának be kell tartania az uniós csatlakozáshoz szabott kritériumokat, köztük az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását, hozzátéve, Kijevnek ehhez cselekvési tervet kell készítenie, amely segít, hogy előrehaladjon a csatlakozási tárgyalásokon, de az Ukrajnában élő magyar közösség számára is előnyös.

A magyar miniszterelnök azt mondta, nem meggyőzni akarta Zelenszkijt, és konkrét javaslatot sem állt szándékában tenni. Feladatául azt tűzte ki, hogy a békét célzó egyeztetés során jobban megismerje az ukrán elnök álláspontját és annak határait. Megerősítette, hogy a soros EU-elnökséget jelenleg betöltő ország kormányfőjeként célja egy jelentés elkészítése az Európai Tanács részére a béke lehetőségeiről.

Orbán Viktor kifejtette, Zelenszkij "nem örült túlságosan" a tűzszüneti felvetésnek, és azt kérte, hogy még gondolkodhasson rajta, mert a korábbi tűzszüneti javaslatokkal kapcsolatban rossz tapasztalatai vannak, azok szerinte nem váltak Ukrajna javára – tette hozzá. Leszögezte, Zelenszkij megértette Magyarország álláspontját, és felvázolta a saját álláspontjának határait a jövőbeli döntések terén. “Meglátjuk, hogyan tudjuk innen folytatni” – tette hozzá a miniszterelnök.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)