„Köszönjük
A lényeg

Orbán: Olyan nyomás felé haladunk, amilyet Horthy kapott Hitlertől

31/05/2024 08:02

| Szerző: Klubrádió

Nincs napirenden a sorkatonaság visszaállítása – mondta a Kossuthon.

Véget ért a hidegháború, az oroszokat sikerült visszatolni. Állandó készenlétre, a fiatal nemzedékek folyamatos hadviselésre való nevelésére, ami a sorkatonaságon keresztül valósult meg, többé nincs szükség. Meg lehet védeni az országot profi katonákkal is, akik ezt akár az életük feláldozása révén is megteszik, ezért eltörölték a sorkatonaságot – fejtette ki Orbán péntek reggel a Kossuthon.

Szerinte nem kell feltétlenül visszaállítani a sorkatonaságot, vannak tartalékos programok, katonai iskolák, ahol a hazaszeretethez, a fegyverismerethez is közelebb lehet vinni a fiatalokat. 

A miniszterelnök szerint többen úgy beszélnek a sorkatonaságról, mintha ez egy egységes rendben történne az EU-ban, és “mintha valaki más döntene a magyarok véréről”. Ez elfogadhatatlan, ezt ki is kell fordítani, mint egy magot a földből, mielőtt a gondolat szárba szökkenne.

'Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz" – mondta Orbán, aki szerint a héten két dolog történt. Az egyik, hogy tárgyalnak a franciák arról, hogy odamenjenek katonai tevékenységet végezni Ukrajna területére, helyben képeznének ki katonákat. Ennél még aggasztóbb szerinte az, hogy a nyugati országok által adott fegyvereket nemcsak önvédelemre használhatják az ukránok, hanem arra is, hogy támadják vele az oroszokat. A NATO-főtitkár szerint ugyanis a NATO-tól kapott fegyverek onnantól, hogy Ukrajna megkapta azokat, az Ukrajnáé, hogy mit kezdenek vele, az az ő dolguk. Orbán szerint ebből nagy vita lesz, hogy a fegyver kié, és az oroszok erre úgy is fognak tekinteni, hogy az a NATO-tól jött, tehát a NATO-é.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Orbán korábban Kossuth rádióban. Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Az oroszok, függetlenül attól, hogy ki mit gondol az oroszokról, egy inváziót indítottak, de van egy nagyon világos célkijelölésük, magyarázta. Azt mondták, azért támadták meg Ukrajnát, mert be akart lépni a NATO-ba. “Szerintem is ez a helyzet kulcsa”. Az, hogy meddig mennek előre az oroszok, attól is függ, milyen fegyverekkel lövik őket az ukránok. “Minél jobb fegyverekkel lövik őket, annál előrébb fognak menni” – magyarázta Orbán. Szerinte olyan nyomás felé haladunk, mint

amit Horthy kapott Hitlertől.

Abszurd, hogy a NATO ahelyett, hogy megvédene bennünket, belerángat minket egy világégésbe. “Mindennek ez a veleje, hogy akarunk-e magyart véd adni Ukrajnában Ukrajnáért. Nem akarunk" – mondta. 

Nem azért léptünk be az Európai Unióba, hogy belevigyenek minket a háborúba – mondta Orbán, aki szerint az európai választás során le kell téríteni a háborúpárti európai vezetőket erről az útról, a béke hangján kell szólni. Szerinte csak a Fidesz és a KDNP áll a béke pártján – figyelmeztetett. (A Telex nyomán)