„Zajlik
A lényeg

Orbán: Óriási csapás a kiegészítő vám

5/10/2024 20:29

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A miniszterelnök szerint ésszerűtlen a tagállamok döntése, rossz hatással lesz az európai gazdaságra a kínai elektromos járművekre kivetett vám.

Óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra nézve, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre – írta Orbán Viktor szombaton X-csatornáján.

Németország és az európai ipar nem tudja meggyőzni a bizottságot, hogy viselkedjen észszerűen, de akkor ki tudja? – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök bejegyzésében.

Pénteken jelentette be a bizottság, hogy az európai unió tagállamainak többsége megszavazta a kiegészítő vámok kivetését.

A kérdés hosszabb ideje húzódott, a fő érv az volt, hogy míg a kínai állam jelentősen támogatja az iparágat, addig Európában ez a versenyszabályok miatt tilos, így viszont hátrányba kerülnek az itteni gyártók, hiszen a kínaiaknál drágábban tudnak csak értékesíteni. Persze, azt még nem tudni, milyen szabályozással válaszol a döntésre Kína.

A vámok kivetését hevesen ellenezte a kínai együttműködésre is építő Németország és Magyarország is, a döntésnél azonban többségbe kerültek a támogatók.

A döntés értelmében akár 45 százalékos vámot is kivethetnek a kínai elektromos autókra.