„Klubrádió
A lényeg

Orbán péntek reggeli rádiós interjújában nem reagált az előválasztásra

1/10/2021 09:37

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök valószínűleg nem néz tévét, mert a szokásos Kossuth rádiós pénteki beszédében egy szót sem ejtett az előválasztásról, viszont ekézte a több mint 10 évvel ezelőtti Gyurcsány- és a Bajnai-kormányt, nyugdíjprémiumot és adó-visszatérítést ígért, beszélt a hadseregről és a járványról.

Orbán gonodolatai pontokba szedve:

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium, és egységesen nyolcvanezer forintot fognak fizetni.

– A 13. havi nyugdíjról annyit mondott, hogy idén megvolt az első heti, jövőre kétheti plusznyugdíjat tudnak visszaadni. Lát arra esélyt, hogy a következő év elején, 2023-ban akár a teljes havi is meglehet, de „ezt még ne vegyék készpénznek a hallgatók”.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth RádióbanBudapest, 2021. október 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. október 1-jén. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

– Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen meglesz, így 1,9 millió ember fogja visszakapni a befizetett adóját, ennek február közepéig kell megtörténnie.

Ezt kell tudni az adó-visszatérítésről:
– Összesen 1,9 millió szülőt érint az intézkedés, ami a költségvetést 600 milliárd forinttal terheli meg.
– A visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma.
– Már februárban megkezdődhet a pénzek kiutalása.
– A visszatérítés jár a vállalkozóknak is, amennyiben van gyerekük, így tehát az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t.
– A visszatérítés minden olyan gyerekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult.
– Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adót.
– A katás vállalkozók az év során fizetett tételes adójuk negyedét, az ekhósok pedig a befizetett 15 százalékos ekhójukban megfizetett 9,5 százalék szja-t, azaz a befizetett adó kétharmadát kaphatják vissza.

– A hosszútávú gázmegállapodásról elmondta, hogy „Gáz van, mert nincs gáz”, Nyugat-Európában nincsenek feltöltve a tárolók. Hozzánk most délről fog jönni, ami nem tetszik az ukránoknak, „könnyű a magyarokkal legénykedni”, gondolják. De ez Orbánt nem érdekli, tiszteli Ukrajnát, de ő a magyar emberek érdekéhez igazodik. Havi 32 ezer forinttal többet fizetnének a családok, ha másként döntöttek volna. Amit a baloldal mond, azzal lényegében „visszacsinálnák a rezsicsökkentést”.

– A kihelyezett kormányülésen is tárgyalt magyar haderőfejlesztés okait is elmagyarázta: Nehéz helyzetben van a hadsereg, mert kiderült, tévedés a NATO-tagság mögé bújni, ettől nem kell kisebb haderő. A szomszédaink közben komoly fejlesztésekbe fogtak. Veszélyekre kell felkészülnünk, nemcsak a vasakról és az eszközökről van szó, „hanem a katonákról is, akiket ki kell képezni”. 

–  A koronavírus-járvány negyedik hullámára a kormány teljes mértékig felkészült, van rengeteg vakcinánk, és a vírus mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva – írja a Telex.