„Zajlik
A lényeg

Orbán Putyinról: "Több mint 100 százalékban racionális személy"

7/07/2024 10:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A miniszterelnök a repülőgépen adott interjút egy svájci lapnak, úton Azerbajdzsánba.

"Különleges. Már csak azért is, mert el lehet képzelni, hogy mi minden fölött rendelkezik. Ön a robbanófejeket említette, de ott van a terület, a népesség és az óriási természeti erőforrások, amelyekkel rendelkeznek. Tehát ez egy valódi birodalom. Egy ember, aki egy valódi birodalmat ural – mondta Orbán Viktor a svájci Weltwoche újságírójának a kérdésre: "Milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik?”. Orbán a Vlagyimir Putyinnál tett moszkvai látogatása után a repülőn adott videóinterjút, úton Azerbajdzsánba a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) informális csúcstalálkozójára.

Orbán elárulta: a Kreml-beli látogatását teljes titokban egyeztették le. "Küldtem egy titkosított üzenetet a külügyminiszternek, hogy kezdjen el szervezni valamit. Mert tudja, a kommunikációs eszközöket teljes mértékben megfigyeli a többi nagyfiú, és próbáltam a szőnyeg alatt tartani ezt, amíg csak lehet.

A találkozó végül úgy derült ki, hogy az Orbán szállító gép  engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. "Hasonlóan meglepő találkozásokra” kerülhet sor a jövő héten is, amelyeket szintén csak akkor fognak bejelenteni, amikor megérkezik a helyszínre – tette hozzá titokzatosan a miniszterelnök.

Később kifejtette, hogy ő maradt az egyetlen nyugati vezető, akinek egyszerre van esélye beszélni Kijevvel és Moszkvával. 

Elmondása szerint Putyin nem túl optimista ezzel kapcsolatban hogy lehet-e a béketárgyalások előtt fegyverszünetet kötni. Később megosztotta az újságíróval az is, hogy az összes tárgyalás, megbeszélés jó hangulatban zajlott Putyinnal, aki  "több mint 100 százalékban racionális személy." Amikor tárgyal, amikor elkezd kifejteni valamit, amikor ajánlatot tesz, akkor hihetetlenül racionalista. Hidegvérű, nagyon óvatosan, pontosan formálja a szavakat. Igazi kihívás tárgyalni vele, és felkészülni, ha azonos intellektuális-politikai szinten akarsz lenni vele  – mondta Vlagyimir Putyinról Orbán Viktor. (Az Index nyomán)