„Ki
A lényeg

Orbán: Ukrajna EU-tagsága még nem időszerű

13/12/2023 09:42

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint Ukrajna esetében "nem babra megy a játék, európai sorskérdésről van szó". A miniszterelnök szerint Ukrajna EU-tagsága még nem időszerű.

A téli szünet előtti utolsó parlamenti ülésnap első napirendi pontja az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szól, pontosabban inkább arról, hogy ez most nem időszerű. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetői által jegyzett határozati javaslat ugyanis a becsapósan hangzó, “Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről” címet viseli, ám a szövegből az derül ki, hogy nem kellene megkezdeni a tárgyalásokat – írja a hvg.hu.

A lap idézte Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki szerint ugyan a kormány elismeri, hogy a két éve tartó orosz-ukrán háborúban Oroszország az agresszor, de ez nem lehet ok Ukrajna EU-tagságát viitára bocsátani, hiszen a felvételhez szükséges kritériumokat nem teljesíti. Kitért arra is, hogy Ukrajna a legkorruptabb állam Európában Oroszország után. "Nem táncolhatunk úgy, ahogy a brüsszeli elit fütyül" – mondta, utalva a nemzeti konzultációs kampány szövegére.

Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy az Európai Tanácsban a következő napokban éppen ezt a kérdést fogják tárgyalni, ő pedig a kormány nevében úgy látja: jó, hogy vita folyhat Ukrajna EU-tagságáról, "hiszen nem babra megy a játék, európai sorskérdésről van szó". Szerinte Brüsszelben azonban e kérdésben "éppen fejjel mennek a falnak."

Kifejtette: "Bár ez a vita még meggyőzhet bennünket ennek ellenkezőjéről, de a kormány álláspontja most az, hogy Ukrajna gyors EU-tagsága nem szolgálja sem Magyarország, sem pedig az Európai Unió érdekeit."