„Zajlik
A lényeg

Orbán: Van némi tapasztalom, hogy kell a háborút és a békét menedzselni

6/09/2024 14:39

| Szerző: Klubrádió

"Van némi tapasztalom, hogy kell a háborút és a békét menedzselni" – mondta Orbán Viktor az oroszok Ukrajna ellen indított háborújáról az észak-olaszországi gazdasági fórumon.

A Telex szemléje szerint Orbán az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, nem ez az első háborúja miniszterelnökként, van tapasztalata, mert első miniszterelnöksége alatt zajlott háború a szomszédos Balkánon is. Szerinte ha nincs kommunikáció, akkor nem lehet megállítani a háborút, hibának tartja, hogy nincs kommunikációs csatorna Oroszországgal. Szóba hozta a tűzszünetet is: szerinte az első lépés a békéhez a tűzszünet, és nem egy béketerv, a történelem is ezt igazolja. „Először kommunikáció, aztán tűszünet, és végül a béketerv” – mondta.

Az úgynevezett békemissziójával kapcsolatban arról beszélt, hogy miután beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, világossá vált számára: mindketten azt hiszik, hogy az idő az ő oldalukon van, ezért nem szeretnének tűzszünetet. „Nincs szándékuk arra, hogy gyorsan lezárják ezt a háborút.” A miniszterelnök arról beszélt, hogy épp ezért ment el Kínába és Washingtonba is, hogy tőlük kérjen segítséget, illetve meggyőzze őket is, hogy tűzszünet kell. Szerinte ebben Trump tud segíteni, ezért bízik benne, hogy novemberben ő nyeri az amerikai elnökválasztást.

A miniszterelnököt újságírók arról kérdezték, hogy az miért áll ki ennyire nyíltan Donald Trump mellett, miközben az EU-ban van egy olyan diplomáciai megközelítés, hogy nem szólnak bele más országok választásaiba. „Amit én teszek, az pontosan olyan szintű beavatkozása a magyar miniszterelnöknek az amerikai választásokba, mint amilyen mértékben az amerikai demokrata kormányzat beavatkozott a magyar belügyekbe” – fogalmazott.

Trumpot az üzletkötési készségei és nézetei miatt is támogatja, Orbán szerint a világnak ilyen szempontból most a volt elnökre van szüksége, aki szót ért a Kelettel és a Nyugattal is, aki elkerüli a gazdasági blokkosodást. „A mi érdekünk, hogy a Nyugattal és a keleti országokkal is együttműködjünk, és ha nem lesznek szankciók, akkor Oroszországgal is” – közölte.

Szerinte egyébként a háború arra is rávilágított, hogy az EU önmagában gyenge katonai és ipari szempontból, így ezen a téren erősödésre van szükség.