„Klubrádió

Orbán Viktor: Aki Magyarországot a vétó miatt támadja, korrupt

20/11/2020 10:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Orbán Viktor a világpolitika legkorruptabb elemének nevezte Soros Györgyöt, miután a magyar származású amerikai üzletember véleménycikkében példákon keresztül mutatta be, mi lehet az oka annak, hogy az Orbán-kormány vétóval igyekszik kikényszeríteni, hogy az EU újratárgyalja a jogállamisági mechanizmus feltételrendszerét. 

Aligha lehet meglepetés, ha Soros György véleményt nyilvánít a magyar kormánnyal szemben, az az Orbán-kormány részéről nem maradhat reakció nélkül.

A magyar miniszterelnök többféle megoldást lát az uniós vitában, aminek feloldása szerinte politikai akarat kérdése. A miniszterelnök szerint a migrációs témában ellenálló Magyarországra akarják Soros György akaratát rákényszeríteni – nyilatkozta a Kossuth rádióban, ahol a világpolitika legkorruptabb elemének nevezte a milliárdos üzletembert.

Szavainak élét némileg tompítja a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) legutóbbi jelentése. A szervezet a dokumentumban azt a következtetést vonta le, hogy a magyar kormány egyáltalán nem hajlandó az együttműködésre, és nem teljesíti a korrupció elleni harc jegyében született ajánlások nagy részét, pedig mind a parlamenti képviselők, mind a bírók és az ügyészek esetében nagy szükség volna rá.

A kormányfő szerint Soros György – utalva az üzletember a Project Syndicate oldalán megjelent véleménycikkére – fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot, amire most higgadtan reagált az Uniós tagállamok vezetése, akik maguk akarják rendezni a költségvetési vitát. A megfelelő gazdasági háttér biztosítására Magyarország önállóan 900 milliárd forintnyi hitelt vett fel a piacokon. Felét 10 évre, felét pedig 30 évre.

Koronavírus - Orbán Viktor a visegrádi partnerekkel és az Eu
 
Orbán Viktor Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A soros elnökséget betöltő német vezetés feladata meggyőzni Orbán Viktort, hogy fogadja el az EU pénzügyi tervezeteit.

Angela Merkel szerint a német soros elnökség és az Európai Parlament közötti megállapodás jó és kiegyensúlyozott, azonban az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács a teljes egyetértés hiányában nem tudja javaslatait az uniós parlament elé terjeszteni. Szavai alapján a magyar és a lengyel vétó "komoly problémát" jelent, amit minél előbb meg kell oldani. Hozzátette, fenyegetés helyett kemény közös munkára van szükség a patthelyzet feloldására, és a tagállamoknak folytatniuk kell a megbeszéléseket Magyarországgal és Lengyelországgal a megállapodás elérése érdekében.

Angela Merkelre bízták a feladatot, hogy győzze meg Orbán Viktort, ne blokkolja az uniós költségvetést.