„Klubrádió
A lényeg

Orbán Viktor: Soros György emberei "el akarják törölni az európai életformát"

19/05/2022 11:42

| Szerző: Klubrádió

A csütörtökön Budapesten kezdődő két napos Conservative Political Action Conference (CPAC) nevű rendezvény az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának számít. Ezt most először rendezik meg Európában, vezérszónoka a magyar miniszterelnök. A budapesti rendezvényt az Alapjogokért Központ szervezte.

A Bálnában megrendezett rendezvény egyházi vezetők felszólalásaival indult, a magyar himnuszt Tóth Gabi, az amerikait Vastag Csaba énekelte. 

CPAC Hungary - Konzervatív fórum Budapesten
Budapest, 2022. május 19. Tóth Gabi énekesnő a Himnuszt énekli a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Orbán Viktor külön köszöntötte Vaclav Klaus volt cseh elnököt, mint "Európa intellektuálisan legbátrabb emberét”. A miniszterelnök hosszasan beszélt a kommunizmus kilátástalan éveiről, majd elmondta hogyan "győzték le a kommunisták rendszerét, a liberálisokat, és a nemzetközi baloldalt” a 2022-es választásonírja a Magyar Hang. A probléma Orbán Viktor szerint Amerikában és Nyugat-Európában is "a progresszív liberálisok dominanciája, ők mondják meg, mi igaz, és mi nem, mi helyes és mi helytelen”. A miniszterelnök a diktatúrához hasonlította a nyugati liberalizmust. Felidézte: Donald Trumpot nem választották újra mégsem, ahogy őket sem 2002-ben, saját szavaival "a baloldal mocsara lehúzott bennünket”. Felsorolta a 2002 és 2010 közti időszak problémáit "gazdasági csőd és utcai erőszak”, szerinte mindig ez a vége annak, ha a baloldal kerül hatalomra

"Magyarország az a laboratórium, ahol a progresszív dominancia ellenszerét kikísérleteztük" – mondta Orbán, majd 12 pontban összefoglalta a "magyar receptet”:

1. A saját szabályaink szerint kell játszani, nem szabad elfogadni a mások által kínált utat. Szerinte az a gyanús, ha valaki külföldön "nem szalonképtelen”.

2. Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában – vagyis gyámolítani az egyházakat és a családokat, mert belőlük épül fel a nemzet, és falat építeni a határra, mert az emberek nem akarnak migrációt, míg a progresszívek szerinte a vágyálmaikat akarják a társadalomra kényszeríteni. – Fontos kérdésekben az emberek nem szeretik a baloldali lázálmokat – fogalmazott.

3. "Nemzeti érdek a külpolitikában”. Orbán szerint "a külpolitika az ideológiák csatája, a jó és rossz küzdelme, ahol a történelem menete végleg eldől”. Vagyis szerinte érdek alapú külpolitikára van szükség, amelynek az első a nemzeti érdek. Ukrajnáról azt mondta: a cél a béke helyreállítása, nem a háború.

4. "Legyen médiánk”. Orbán Viktor szerint a baloldali vélemény azért tűnik többséginek, mert a média mellette áll, és "amint megjelenik egy konzervatív szereplő a médiatérben”, támadások érik. Szerinte a demokraták nem tartják be Amerikában a pártok és a sajtó elválasztását. 

5. "Leplezd le az ellenfeleid szándékát”. A miniszterelnök szerint "tabudöntögetőnek” kell lenni. Szerinte "napvilágra hoznak” ügyeket, korábban felfedik, "mire készül a baloldal”, mielőtt megvalósulna. Úgy véli, hogy ilyen kezdeményezés volt a részéről az LMBTQ-népszavazás.

6. A jobboldalnak Orbán Viktor szerint tilos elvont eszmék szerint működtetni a gazdaságot, mint ahogy a baloldal teszi. – Velünk még az is jól jár, aki nem ránk szavaz – ezzel szerinte ők az ellentétei "a progresszíveknek”.

7. Orbán Viktor szerint távol kell maradni a szélsőséges összeesküvés-elméletektől, mert az emberek ebből sem kérnek, "a szélsőjobboldali tudománytagadás és a szélsőbaloldali biológiatagadás” szerint ugyanaz, a szavazókat eltávolítja.

8. Minden nap olvasni kell, a bonyolult dolgok megértésére időt kell szánni, ezért ő is hetente egy napot olvas

9. A hit hiánya Orbán Viktor szerint veszélyes, az embernek tudnia kell, hogy egyszer felelni fog a végelszámoláskor a tetteiért.

10. A konzervatívok a legkisebb ügyeken is képesek szerinte összeveszni egymással, pedig a politikai boldogulás feltétele a miniszterelnök szerint a barátok keresése. Példaként a Vatikánt említette, amely szerinte fontos szövetségese Magyarországnak, mert bár mást gondolnak "az illegális migrációról”, de szerinte mégis azt kell keresni, miben tudnak egyetérteni.

11. A közösségépítés nélkül "nincs konzervatív politikai siker”

12. Az intézmények és intézetek építésére is szükség van szerinte, olyanokra, amelyek "a politika felől értelmezhetőek”, és "intellektuálisan képesek megújítani a politikát”. Ha az új emberek és új gondolatok elfogynak, akkor "az ellenfél két vállra fektet bennünket”.

CPAC Hungary - Konzervatív fórum Budapesten
Budapest, 2022. május 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az esemény főszónoka beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Végezetül arról beszélt, hogy a pusztító ideológiák nyugatról származnak. – Sose gondoltunk volna, hogy a kommunisták nem csak keletről, nyugatról is visszatérhetnek – hasonlította ismét a kommunista ideológiához a nyugati progresszív liberálisokat. Szerinte Soros György emberei, az arctalan bürokraták "el akarják törölni az európai életformát”. Vissza kell vennünk az intézményeket Washingtonban és Brüsszelben – mondta a kormányfő. Szerinte 2024 sorsdöntő év lesz, a "nyugati civilizációért folytatott harc két frontján”, az Európai Parlamentben és az Egyesült Államokban lesz választás – foglalja össze a rendezvényen elhangzottakat a hang.hu.