„Zajlik
A lényeg

Oroszország listázta az "erkölcsileg ellentétes" országokat, Magyarország kimaradt

21/09/2024 19:33

 | Szerkesztő: Pálinkás János

Az orosz kormány új listát készített azokról az országokról, amelyek politikája ellentétes Oroszország szellemi és erkölcsi értékeivel. A Mihail Misusztyin miniszterelnök által jóváhagyott dokumentum 47 országot és területet sorol fel, Magyarország nem szerepel közöttük.

 

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ közleménye szerint a lista olyan országokat tartalmaz, "amelyek olyan politikát folytatnak, amely destruktív neoliberális ideológiai hozzáállást erőltet, ellentmondva a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékeknek". A felsorolás többek között magában foglalja az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot és Japánt.

Figyelemreméltó, hogy bár számos nyugati ország és NATO-tagállam szerepel a listán, Magyarország mellett Szlovákia és Törökország is kimaradt belőle. Ez a tény felvethet kérdéseket az érintett országok Oroszországgal való kapcsolatáról és külpolitikai irányvonalukról.

A TASZSZ egy, a dokumentum elkészítését ismerő forrásra hivatkozva közölte, hogy a listát "a hagyományos szellemi és erkölcsi értékeket valló külföldieknek nyújtott humanitárius támogatásról szóló elnöki rendeletnek megfelelően" hagyták jóvá. Ez arra utal, hogy a lista célja lehet az orosz értékrenddel összhangban lévő külföldi személyek vagy csoportok támogatása.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem az első alkalom, amikor Oroszország listát készít más országokról. Korábban már összeállítottak egy "barátságtalan országok" listát is, amelyen Magyarország szerepelt. Ugyanakkor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2021-ben az orosz külügyminisztertől, Szergej Lavrovtól - Szijjártó fogalmazásában "barátomtól, kollégámtól" - a Barátságért kitüntetést kapta meg, amit a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén elért eredmények okán ítélt oda Oroszország elnöke. 

Forrás: hvg.hu