„Zajlik
A lényeg

Panaszt tett egy magyar bíró az Európai Bizottságnál

15/07/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Szerinte az igazságszolgáltatásban dolgozók fizetései méltatlan mélységben vannak, és ezért is rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége.

Beadvánnyal fordult a Budapest Környéki Törvényszék egyik bírója az Európai Bizottsághoz, amelyben azt írja, hogy a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazására vonatkozó törvényi szabályozás elégtelensége miatt Magyarországon az uniós joggal ellentétes módon, tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége.

Oláh Gaszton a 24.hu portálnak azt mondta, méltatlan mélységben vannak az igazságszolgáltatásban dolgozók fizetései, és arra biztatja kollégáit, hogy nyújtsanak be panaszokat ők is.

Oláh szerint a bírói hivatás jelentőségéhez méltó javadalmazásra lenne szükség. Jelenleg ugyanis nincs olyan korrekciós mechanizmus, amely garantálná a bírói és igazságügyi alkalmazotti fizetések reálértékének megőrzését, illetve mert nem biztosítja a bírói hatalmi ág elválasztását a másik két hatalmi ágtól.