„Zajlik
A lényeg

Párizs főpolgármestere úszott a Szajnában, hogy bizonyítsa, alkalmas az olimpiai versenyekre

17/07/2024 13:49

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere úszott a Szajnában, amelyben a megnyitóval jövő pénteken rajtoló olimpián a nyíltvízi úszók és a triatlonosok is versenyeznek majd.

A politikus a Városháza mellett ugrott bele a folyóba, amelynek tisztaságával kapcsolatban az elmúlt hónapokban komoly aggályok merültek fel. Hidalgo éppen ezért június 20-án bejelentette: a mostani héten úszni fog a Szajnában, bizonyítva, hogy az már nem szennyezett.

"A víz tökéletes, csak kicsit hideg" – mondta a folyóban mintegy 100 métert tempózó Hidalgo. A főváros térségében 2015 óta 1,5 milliárd eurót fordítottak tisztító- és vízelvezető rendszerek telepítésére azért, hogy a nyíltvízi úszóversenyeket a Szajnában, a metropolisz nevezetességei mentén rendezhessék meg.

Párizs 2024 - Szajna
 
Párizs 2024 - Szajna
 
Párizs, 2024. július 17. Anne Hidalgo párizsi főpolgármester kimászik a Szajnából, miután nyilvánosan megfürdött benne a folyó fővárosi szakaszán 2024. július 17-én, a párizsi Austerlitz szennyvíz- és esővíztároló medence átadása után hat héttel. Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a Szajna nem alkalmas versenyhelyszínnek a július 26-án kezdődő párizsi olimpián. A folyóból vett vízmintákat rendszeres bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá a fővárosi szakaszon, ahol az ötkarikás játékok nyíltvízi úszását és a triatlon úszószámát rendezik. Párizs térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára.
Fotó: Joel Saget / MTI/EPA/AFP pool/Joel Saget