„Köszönjük,
A lényeg

Patrióták Európáért – pártszövetséget alakít a Fidesz, az osztrák FPÖ és a cseh ANO

30/06/2024 11:27

| Szerző: Klubrádió

Közös sajtótéjékoztatón jelentette be a három párt vezetője a szövetség megalakítását, az EP-frakcióhoz azonban még kevesen vannak.

A Fidesz, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az Andrej Babiš féle cseh ANO közös kiáltványt adott ki – a három párt vezetői Bécsben tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy "Patrióták Európáért" néven új pártszövetséget hoznak létre. A három szereplő ugyanakkor még kevés az európai parlamenti frakció létrehozásához – ahhoz ugyanis még legalább négy tagállamból kellenének csatlakozók.

A sajtótájékoztatón először Herbert Kickl, az FPÖ vezetője beszélt arról, hogy az EP-választásokon Ausztriában megerősödött pártjának európai szinten is súlyt akarnak adni. Ezért csatlakoznak a "hazafias erőkből" formálódó, országaikban vezető szerepet betöltő pártokból alakuló pártszövetséghez. A politikus Orbánt is dicsérte, mint az egyetlen európai vezetőt, aki fel tud lépni a migráció és a túlzott (európai) központosítás ellen és azt mondta, nem akarja Európát "von der Leyenekre, Macronokra bízni" – idézte a HVG.

Ezután a magyar miniszterelnök szólalt fel, aki szerint "ez az a nap, amikor megkezdődött az európai politika megújítása". 1989-ben, a berlini fal leomlásakor kezdődő korszak most zárult le, az európai parlamenti választással. Orbán szerint a frakció “hasítani fog”, és nemsokára a legnagyobb pártszövetség lesz az Európai Parlamentben – írja összefoglalójában a lap. Orbán arról is beszélt, az EP-választáson a tagállamok többségében, 27-ből 20-ban, olyan pártok nyertek, amelyek változást követelnek, de a brüsszeli elit szembe megy az emberek akaratával – utalhatott arra, hogy az Európai Néppárt továbbra is a szocialistákkal és a liberálisokkal adja a többséget, noha szerinte a többi jobboldali illetve szélsőjobboldali erővel kellene összeállniuk.

Andrej Babiš mondta ki elször az új szövetség nevét: Patrióták Európáért. Arról beszélt, fellépnek majd a migrációs politika vagy a Green Deal ellen. “Európai Uniót követelünk, amely független nemzetállamokból áll, és nem egy föderáció.

A sajtótájékoztató azzal zárult, hogy szeretnék elérni egy EP-frakció létrehozását, ugyanakkor arról nem esett szó, hogy kikkel tárgyalnak a csatlakozásról. Ha a csoport az EP nyitóülésén már az új frakció tagjaiként szeretnének részt venni, akkor július 4-i határidővel kell megalapítaniuk azt – ugyanakkor ciklus közben is, bármkor lehetőség van új frakció létrehozására – írja a Telex.

A szövetség egy kiáltványt is kiadott – amit Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentetett meg vasárnap délelőtt. Ennek felvezetőjében többek között az írja:

Az európai polgárok számára ismeretlen és tőlük távol álló intézmények – olyan erős globalista erőkkel, senki által meg nem választott bürokratákkal, lobbi- és érdekcsoportokkal együtt, akik és amelyek semmibe veszik a többség hangját és a szélesebb népi demokráciát – terveznek a nemzetek helyébe lépni. És mi ehhez az eszközük? Egy európai központi állam.

A szöveg szerint a legutóbbi EP-választásnak egyszerre volt "generációs és egzisztenciális jelentősége". Megmutatta, hogy a törésvonalak már jobboldal és baloldal, liberálisok és konzervatívok között húzódik, hanem "a centristák – akik egy új európai „szuperállam” hírnökei – és a patrióták, illetve szuverenisták között".