„Zajlik
A lényeg

Pénteken dönt az EU a kínai e-autók ellen tervezett büntetővámról

1/10/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A döntés, ha megszavazzák, azt jelenti, hogy megmarad a tíz százalékos uniós importvámon felüli közel 40 százalékos büntetővám egyes gyártók járműveire.

Október 4-én szavazhatnak az európai uniós tagállamok a kínai elektromos autókra kivetendő büntetővámokról az AFP forrásai szerint. Az EU által júniusban bejelentett ideiglenes vámok november 3-ig vannak érvényben, a tagállamoknak így október végéig kell dönteniük arról, hogy a következő öt évben is rá kelljen-e fizetniük a kínai gyártóknak, ha Európába akarják hozni a járműveiket – írja a hvg.hu.

A döntés azt jelentené, hogy megmaradna a tíz százalékos uniós importvámon felüli közel 40 százalékos büntetővám egyes gyártók járműveire. Az intézkedést több tagállam, többek között Németország és Spanyolország is kritizálta, de múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelezte, hogy Magyarország nem fogja támogatni. A vámról azt követően döntött az EU, hogy egy jelentés megállapította: a kínai gyártók a jelentős állami támogatás miatt előnyhöz jutnak a piacon az európai márkákkal szemben.

Ahhoz, hogy a júniusban kivetett vámok ne maradjanak érvényben, a 27 tagállam közül legalább 15-nek elleneznie kell, valamint az ellene szavazó országok lakosságának az EU teljes népességének legalább 65 százalékát kell kitennie, ez azonban nem tűnik valószínűnek az AFP szerint. A pénteki döntéstől függetlenül a büntetővám hatása már meglátszik a kínai e-autók európai eladási számain: idén augusztusban 48 százalékkal kevesebb járművet értékesítettek, mint egy évvel korábban.