„Támogassa
A lényeg

Pesty László: A NER régen 2,5 millió embert jelentett, ma már csak egy tucat "orkot"

31/08/2023 19:45

| Szerző: Klubrádió

Interjút adott a Telexnek Pesty László dokumentumfilmes, aki az elmúlt hetekben elkezdett a "Lölő-jelenségről" beszélni. Azt mondta, a NER-lovag kifejezés helyett az ork szót kellene használni (a Gyűrűk Urából). 

Néhány szemelvény a Telex interjújából:

Jobboldali, konzervatív, mélyen hívő keresztény, nagyon fideszes – így jellemezte magát Pesty László dokumentumfilmes, hozzátéve: „kikérem magamnak, hogy kompromittáljanak ilyen körúti zsebtolvajok”.

„... ezt a NER-lovag szót kérem, hogy töröljük. Mert ezek orkok, jó? Orkok. Mindenki látta szerintem a Gyűrűk urát, és tudja, kik az orkok. Ezek nem lovagok, ezek orkok.” Szerinte az „orkok” alkalmazottai úgy hívják a főnökeiket, hogy „gazdám”, és ezt is várják el tőlük.

„... a NER, a Nemzeti Együttműködés Rendszere tizenhárom évvel ezelőtt még jóval több mint két és félmillió embert, alapítványokat, médiát, újságírókat, véleményformálókat, egy nagy konglomerátumot jelentett, és tizenhárom év alatt ez lecsökkent egy tucat orkra.”

Azt a kört, amelyet Lölő-jelenségként aposztrofál, „rákos daganatnak”, élősködőknek tartja. A gazdatestet, a magyar konzervativizmust, és annak zászlóshajóját, a Fideszt kompromittálják, rossz színben tüntetik fel. Még így is megvan a kétharmad, de ha nem lenne ez a rakás csirkefogó, talán a négyötöd is meglenne.

„...én nem azt gondolom, hogy Mészáros Lőrinc esetében a gázszerelősége a ciki. (…) [Hanem] az, hogy hallottad már beszélni ezt a csávót? Volt alany, állítmány, helyhatározó egyeztetve? (…) Valami különös gondolatiságot fedeztünk-e fel Mészáros Lőrinc szavaiban? (…) Újszerűséget, innovációt, forradalmi gondolatokat? Vagy inkább azt láttuk, én nem állítom, csak kérdezem, nem lehet-e, hogy azt láttuk, hogy egy szerencsétlen (...) makog a mikrofonba, és a fél terem nem tudja, hogy röhögjön, a másik nem tudja, hogy sírjon. Hát mi az ő gazdasági, műszaki tudása? Mi az ő kockázatvállalása? (...) Milyen kockázatot vállal ez a csávó? Hát ne csináljunk már Krisztusból bohócot!” De arra nem lát bizonyítékot, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor meghosszabbított keze lenne. Szíjj László üzletemberről viszont egyebek mellett úgy fogalmazott: „mert baromi szar dolog gyáván leélni szolgaként egy életet.”

Pesty arról is beszélt, hogy a következő négy hónapban, karácsonyig jó eséllyel („kilenc az egyhez adja”) kellemetlen információk, bizonyítékok kerülnek napvilágra. Állítja, ez a folyamat a Fidesz megtisztulásához vezet, Orbán Viktor pedig örülni fog neki.

A teljes, több mint egyórás videót a Telexen nézhetik meg.

Pesty László korábban arról beszélt, hogy szerinte vannak bizonyítékok a NER-es bűncselekményekre. Ezt megelőzően pedig azt is mondta: „a Lölő-jelenség kapcsán az átlagmagyar nem a gazdagodást sérelmezi, hanem hogy egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat.” Gulyás Gergely miniszter viszont nem talált értelmet és összefüggést a Lölő-jelenséget kritizáló Pesty mondandójában.