„Támogassa
A lényeg

Publicus: 10-ből nyolcan elítélik Oroszországot Ukrajna inváziója miatt

7/03/2022 14:02

| Szerző: Klubrádió

Még a fideszes szavazók jelentős többsége is elítéli Oroszország támadását Ukrajna ellen – derül ki a Publicus legújabb felméréséből.

A Publicus Intézet február 28 és március 03. között, 802 válaszadó bevonásával készített közvéleménykutatásában arra volt kíváncsi, hogy miként látják a magyar választók az Ukrajna elleni orosz támadást és hogy ennek fényében szükségesnek tartanának-e egy irányváltoztatást a külpolitikában – írja a hvg.hu.

A megkérdezettek több mint háromnegyede, 78 százaléka szerint jogtalanul támadt Oroszország Ukrajnára. A részletekből kiderül, hogy

  • a Mindenki Magyarországáért szavazóinak 91,
  • a bizonytalan szavazók 72,
  • és a fideszesek több mint 66 százaléka is elítéli a lépést.

A válaszadók közel fele, 47 százaléka gondolta úgy, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 évben inkább moszkvabarát külpolitikát folytatott, a pártszimpátia szerinti megoszlás itt érdekesebben alakult, az egyesült ellenzék szavazótáborába tartozók 86, a bizonytalanok 42 és a Fideszesek 18 százaléka gondolta így.

Az összes válaszadó mintegy 7 százaléka gondolta úgy, hogy a magyar miniszterelnök összességében inkább nyugatorientált külpolitikát folytatott eddigi regnálása alatt.

Ennél népesebb volt azok tábora, akik szerint mindkét irány jellemző volt az elmúlt 12 évre, a Fideszes szavazóknak majdnem a fele (48 százalék) gondolta így, míg a bizonytalanok harmada (34 százalék) és az ellenzékiek egynyolcada (12 százalék) értett ezzel egyet.

A megkérdezettek 49 százaléka van azon az állásponton, hogy a szomszédban dúló háború miatt célszerű volna Magyarországnak a továbbiakban nyugatorientált külpolitikát folytatnia (ellenzék: 88%; bizonytalan: 46%; Fideszes: 18%), de van öt százalékot tesznek ki azok is, akik szerint inkább az oroszok felé kellene húznunk (Fideszesek: 10%; bizonytalanok: 4%). A felmérésben résztvevők 24 százaléka mindkét irányt követendőnek tartja (Fideszesek: 41%; bizonytalan: 23%; ellenzék: 6%), illetve van még 11 százalék, akik szerint sem egyiket, sem másikat nem kellene követnünk (Fideszesek: 17%; bizonytalanok: 11%; ellenzékiek: 5%).