„Zajlik
A lényeg

Publicus: a magyarok fele rendszeresen tapasztal áruhiányt

27/12/2022 08:33

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék szavazói 97 százalékban a gyenge forintot, 96 százalékban az elhibázott gazdaságpolitikát róják fel, és csak 19 százalékuk írja a szankciók számlájára a drágulást. A kormánypárti szavazóknál az elhibázott gazdaságpolitika csak 45, a gyenge forint 75 százalékuk szerint áll az élelmiszerek drágulása mögött, a szankciókat pedig 85 százalékuk gondolja oknak.

A magyar vásárlók 56 százaléka rendszeresen nem tud megvásárolni valamilyen hatósági áras élelmiszert, mert hiány van belőle. További 22 százalékukkal is történt már ilyesmi – derül ki a Publicus a Népszava számára készített felméréséből.

A nők – akik vélhetően gyakrabban intézik a bevásárlást – nagyobb arányban szembesülnek áruhiánnyal: 62 százalékuk mondta azt, hogy rendszeresen nem tud árstopos termékeket beszerezni, míg a férfiak 49 százaléka válaszolt így.

Pártszimpátiás eloszlás szerint a válaszadók közül

  • az ellenzékiek 63,
  • a bizonytalan szavazók 67 százaléka rendszeresen nem tud árstopos terméket beszerezni,
  • a Fidesz-KDNP-szavazóknak azonban csak a 41 százaléka mondta ezt.

Összességében az ellenzékiek 81, a bizonytalanok 84, a kormánypártiak 69 százaléka találkozott már áruhiánnyal a hatósági áras termékeknél.

A Publicus felmérése szerint az emberek elsősorban az elszálló energiaárakat (88 százalék), a gyenge forintot (86 százalék), a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját (74 százalék) és a kereskedők ármegállapítási módszereit (63 százalék) látják a magas élelmiszerinfláció mögött. A brüsszeli szankciókat – amelyeket a kormányzati kommunikáció tesz meg a gazdasági problémák első számú felelősévé – csak 47 százalék okolja.

A kormánypárti szavazóknál az elhibázott gazdaságpolitika csak 45, a gyenge forint 75 százalékuk szerint áll az élelmiszerek drágulása mögött, a szankciókat pedig 85 százalékuk gondolja oknak. Az ellenzék szavazói ugyanakkor 97 százalékban a gyenge forintot, 96 százalékban az elhibázott gazdaságpolitikát róják fel, és csak 19 százalékuk írja a szankciók számlájára a drágulást.