„Klubrádió
A lényeg

Publicus: még a fideszesek szerint is Orbánék ügye is a Völner-ügy

21/12/2021 08:30

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint a magyarok zöme Varga Judit igazságügyi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége is felvetődik a Völner-ügyben. A közvélemény-kutatók a korrupciós botrányról készítettek felmérést a Népszava megrendelésére: 

  • A többség szerint Varga Judit igazságügyi miniszter is felelős helyettese, Völner Pál korrupciós botránya miatt, a megkérdezettek valamivel kevesebb mint fele szerint megállapítható a miniszter felelőssége. Az ellenzéki válaszolók 84 százaléka mondta felelősnek, a fidesesek közül csak 22 százalék gondolta a minisztert felelősnek.
  • Minden nyolcadik Fidesz-KDNP-szavazó szerint Vargának le is kellene mondania. Ellenzéki oldalon 82 százalék mondatná le a tárcavezetőt.
  • Orbán Viktort a válaszadók negyven százaléka mondta felelősnek a Völner-ügyben. "Meglepő módon még a fideszesek között is van 11 százalék, aki így vélekedik" - írja a lap. A megkérdezettek 53 százaléka szerint nemcsak Völner érintett az ügyben a kormányzat legmagasabb szintjén. A válaszadók 14 százaléka szerint különleges eset Völneré, ennél három és félszer többen viszont úgy gondolják nem egyedi jelenség a korrupció az ország legfelső vezetésében, írja a lap.
  • Hogy az ügyészség fellépése  bizonyítja-e azt, hogy a független igazságszolgáltatás minden korrupciós üggyel szemben fellép, ezt a válaszadók 25 százaléka gondolja, 31 százaléka szerint viszont ennek éppenséggel semmi köze az ügyhöz, nem emiatt bukott le az igazságügyi miniszterhelyettes.
  • A lap megjegyzi, hogy a DK-szavazók közül tízből hárman a kormánypártiakhoz hasonlóan hisznek még a független igazságszolgáltatásban, és a 60 év feletti szavazók is így gondolkodnak.
  • A válaszadók közel fele szerint Völner bukásának inkább az az oka, hogy a kormányzat legmagasabb szintjén döntöttek feláldozhatóságáról: 36 százalék szerint egyértelműen emiatt került napvilágra az exállamtitkár korrupciós ügye.
  • A budapestiek csaknem fele véli, hogy a legfelsőbb szinten született döntés arról, hogy elengedik Völner kezét, a kistelepüléseken élők ennél optimistábbak, csak harmaduk gondolja ezt.
  • A válaszadóknak csak a 15 százaléka véli azt, hogy a kormány legmagasabb szintjén nem tudtak volna Völner „tevékenységéről”, ez még a kormánypárti szavazóknál is elég egyértelmű: 17 százaléka gondolkodik így. Leginkább a nyugdíjasok hisznek a kormány „tudatlanságában”.
  • Az összes megkérdezett 38, az ellenzékiek kétharmada szerint igencsak valószínű, hogy az igazságszolgáltatás befolyásolásának gyanúja miatt annyi vád éri az Orbán-kormányt, hogy olykor muszáj felmutatni egy-egy áldozatot. 
  • Az összes megkérdezett harmada, az ellenzékiek 58 százaléka, de még a kormánypárti szavazók 14 százaléka is lát összefüggést Völner korrupciós ügyének kirobbanása, valamint aközött, hogy Varga Judit közlése szerint az exállamtitkár engedélyezte, kit figyeljenek meg a Pegasus-kémszoftverrel Magyarországon.