„Zajlik
A lényeg

Rácz András: Orbán Balázs egyre mélyebbre ássa magát az orosz agresszió mentegetésében

27/09/2024 08:16

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az Oroszország-szakértő pontokban kifejtve ízekre szedte Orbán Balázs magyarázkodását.

"Orbán nyilatkozata megmutatja, hogy a kormányoldal mennyire gondolja komolyan, amikor a szabadságról és függetlenségről papol, és a szabadságharcos pózában tetszeleg" – mondta a nap folyamán Rácz András Oroszország-szakértő Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának botrányossá vált kijelentése kapcsán. Mások is megszólaltak az ügyben, amire Orbán egy videóban magyarázkodva azt állította, kiforgatták szavait.

Rácz a videón elhangzottakat pontokba szedve elemezte:

  • a) a háborúban Orbán Balázs szerint "több százezer négyzetkilométer terület elveszett." Ezzel két probléma van.
    Az egyik, hogy számszerűen nem igaz. Ukrajna területe kicsit több, mint 603.000 négyzetkilométer, ennek kb. 20%-a van megszállás alatt. Ergo, nem több százezer négyzetkilométer területről van szó, hanem "csak" kb. 120.000-ről. Több is orosz kézen lenne, de az ukránok 2022 tavaszán és őszén sikeresen felszabadították Kijev, Csernyihiv, Harkiv és részben Herszon megyéket (mert ugye nem Orbán Balázsra hallgattak , hanem harcoltak a saját hazájukért.)
    A másik probléma politikai: "elveszettnek" tekinteni ezeket a területeket azt jelenti, hogy Orbán Balázs szerint az orosz megszállás végleges, ezeket a területeket Ukrajna már nem szerzi vissza. Azzal, hogy ezt kinyilatkoztatja, csak megerősíti az első, botrányos megnyilvánulását, amiben értelmetlennek tekinti az Oroszországgal szembeni ellenállást. Pont egyébként a 2022-es ukrán sikerek mutatták, hogy igenis vissza lehet szerezni megszállt területeket, nincs ez ab ovo kizárva.
  • b) a háborúban Orbán Balázs szerint "egy ország megsemmisült". Nos, ez lehet, hogy meglepő lesz, de Ukrajna nem semmisült meg. Az ország megvan, létezik, él és harcol a fennmaradásáért, harcol a saját állampolgáraiért, nem mellesleg ezzel minket is védve (attól az orosz agresszortól, aki ellen Orbán Balázs nem védekezne).
    Fun fact: Orbán Balázs ott volt idén júliusban Kijevben a miniszterelnöki delegáció tagjaként. Ráadásul autóval mentek oda- és visszaúton is, szóval a saját szemével láthatta, hogy Ukrajna nem semmisült meg.
  • c) Orbán Balázs szerint az ukrán emberek a "semmiért" haltak meg. Nos, megintcsak nem. Azért haltak meg, amiért meghaltak 1848 és 1956 magyar hősei is, és amiért Orbán Balázs szerint nem érdemes harcolni: a saját hazájuk szabadságáért és függetlenségéért.
  • d) Orbán Balázs szerint "Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!". Majdnem teljesen egyetértünk: jó lenne, ha vége lenne az oroszpárti hazudozásnak a háborúval kapcsolatban.
  • e) Orbán a klasszikus ad hominem érveléssel próbálkozik, háborúpárti politikusnak és külföldi finanszírozottságúnak nevezve próbálja hitelelteleníteni az őt kritizálókat. Én konkrétan most azon gondolkodom, hogy én vajon "külföldi finanszírozású propagandasajtó" vagy "háborúpárti politikus" vagyok-e...
  • Valójában saját magát hitelteleníti azzal, hogy a megfogalmazásaival csak megismétli azokat az állításokat, amikért (jogosan) a kritikákat kapja: a semmiért haltak meg az ukránok, stb.

Summa: egyre mélyebbre ássa magát az orosz agresszió mentegetésében. Őszintén nem értem, hogy ez miért vagy kinek jó...

És ne legyen félreértés: ez a sztori nem Orbán Balázs személye miatt fontos. Ez azért fontos, mert ez az ember (legalábbis egyelőre) Magyarország egyik vezetője, a miniszterelnök politikai igazgatója – zárta elemzését Rácz.