„Zajlik
A lényeg

Reagált a kormány az EU olajembargójára

4/05/2022 14:29

| Szerző: Klubrádió

Kovács Zoltán szerint az embargó nem gondoskodik átmenetről, amivel garantálni lehetne Magyarország energiabiztonságát.

Elutasítóan reagált a magyar kormány az EU olajembargójára. A  nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán azt mondta: "Nem látunk terveket, garanciákat arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi javaslatok alapján hogyan lehetne lebonyolítani az átmenetet, és hogyan lehetne garantálni Magyarország energiabiztonságát".

A 24.hu cikke szerint nem világos azonban, hogy a magyar kormány elutasító üzenete a kiszivárgott haladék ismeretében született-e. Amennyiben igen, úgy Magyarország akár meg is vétózhatja a közös EU-s cselekvést.

Ugyanezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Üzbegisztánban, aki szerint "ebben a formában nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát".

Holoda Attila korábban a Klubrádiónak azt mondta, ebben a formában nem igaz az érvelés, nem technológiai, infrastrukturális korlátok, sokkal inkább haszon szempontok miatt nem akar lemondani sem a kormány, sem a Mol az orosz kőolajról.