„Zajlik
A lényeg

Róna Péter hivatalosan is köztársaságielnök-jelölt lett

1/03/2022 17:15

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki pártok kedden leadták a jelöléshez szükséges aláírásokat, így Róna Péter hivatalosan is az Egységben Magyarországért köztársaságielnök-jelöltje. A Fidesz Novák Katalin volt családügyi minisztert jelölte államfőnek.

Róna Péter az 1956-os forradalom leverése után emigrált családjával az USA-ba. Közgazdaságot és jogot tanult, majd a J. Henry Schroders bank elnök-vezérigazgatója, 1990 és 2004 között pedig a NABI buszgyártó cég magyarországi leányvállalatának alapító elnöke lett. 2011 után az LMP pártalapítványának, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke lett, később pedig a párt programtanácsának elnökének választották. A 2018-as országgyűlési választás után lépett ki a pártból. A 79 éves jogász-közgazdász az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára.

Az országgyűlési képviselők a jövő héten választanak közte és a Fidesz egykori alelnöke, családügyi minisztere, Novák Katalin között. Ugyanis hétfőn hivatalosan is Novák Katalint jelölte a államfőnek a Fidesz-KDNP, ehhez leadták a kormánypárti aláírásokat. Novákot 132 kormánypárti képviselő ajánlja köztársasági elnöknek.

Az Egységben Magyarországért pártjai azt várják a kormánypárttól, hogy a szavazás előtt engedje beszélni a Parlamentben Róna Pétert. A közleményben úgy fogalmaztak: a Fidesz azért siet még a választások előtt lezárni az új köztársasági elnök megválasztását, mert pontosan tisztában van vele, hogy az ellenzék által követelt közvetlen szavazáson Novák Katalinnak esélye sem lenne Róna Péterrel szemben.