„Zajlik
A lényeg

RTL: Októbertől nem közlik, mekkora a tanárhiány

4/10/2023 14:53

| Szerző: Klubrádió

A közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől nem mérik, hogy hány pedagógusi állás van betöltetlenül, és ezt az Oktatási Hivatal honlapján sem jelenítik már meg – közölte az RTL Híradó. 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az rtl.hu-nak azt mondta: a kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nemlétezővé tenni a problémát.

A szakszervezeti vezető jelezte: az adatokból már eddig sem lehetett sokat megtudni, például, hogy mennyi a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma, mostantól viszont már a pedagógushiányról szóló adatokat sem. „Illetve annak is hiányként kellene megjelennie, hogy az óraadókkal hogy próbálnak játszani, illetve, hogy a túlmunkákkal hogyan próbálják eltakarni a problémát”.

Felidézte, hogy áprilistól kezdve kisebb felmondáshullám tapasztalható a státusztörvény miatt. „A kormány nem akarja a valóságot tudni ebben a kérdéskörben, csak ködösíteni hajlandó” – tette hozzá.

Mivel az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvános adatok, ezeket a szakszervezetek is használták, hogy rájuk hivatkozva beszéljenek a problémákról, vagy arról, hogy milyen típusú működési zavarok akadnak az oktatásban. Ezentúl nekik sem lesz lehetőségük ilyesmire, csupán „a hasukra ütve” tudnak számokat mondani arról, hány tanár hiányzik a rendszerből. 

Totyik arról is beszélt: nem tudnak alternatívát arra, hogyan kaphatnak ezután pontos képet a pedagógushiányról.