„Támogassa
A lényeg

Rtl.hu: 30 milliárd forintért vásárolt külföldi ingatlanokat az Orbán-kormány

7/05/2024 20:42

| Szerző: Klubrádió

Csaknem kéttucat külföldi ingatlanért 30 milliárd forintot fizetett az Orbán-kormány az elmúlt években – számolta össze az rtl.hu. 

Az Rtl.hu információi szerint a megvásárolt épületek között palota és kúria is található, a legtöbb ingatlant pedig valamilyen külképviseleti vagy kulturális feladatra használják.

Mint írják, a legdrágább tétel a müncheni főkonzulátus épülete volt, amelyre csaknem 6 milliárd forintot költött az állam, de az albán és a szlovák nagykövetség által használt ingatlanokra is elment összesen 5,6 milliárd forint. Szijjártó Péter külügyminiszter munkatársai tehát pazar környezetben dolgozhatnak, otthonukról azonban keveset tudni, a lakáscélból vásárolt ingatlanlista ugyanis titkos.

A brüsszeli Magyar Házért 10 millió eurót fizetett a kormány, a pozsonyi nagykövetség épülete 9,24 millióba került. Érdekesség, itt az OTP-hez köthető cég volt az eladó. Ausztriát kivéve valamennyi környező országban vásárolt a vezetés 2012 óta. Albániában és Írországban is a nagykövetség épülete lett a megszerzett ingatlan.

Ez a számítás ráadásul csak azokra a vagyonelemekre terjed ki, amelyekben valamilyen hivatalos – jellemzően külképviseleti vagy kulturális – munka folyik, a diplomaták elszállásolására szolgáló ingatlanlista ugyanis titkos, olvasható a cikkben.