„Zajlik
A lényeg

Schulz: Orbánt és a hasonszőrűeket nem lehet bevonni az európai politikába

9/08/2023 09:17

| Szerző: Klubrádió

Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke úgy véli, lehetetlen a magyar kormányfőt, a lengyel miniszterelnök-helyettest és a hasonszőrűeket újra bevonni az uniós politikába – idézi a Frankfurter Rundschau interjúját a hvg.hu.

Ők ugyanis legfeljebb csak a haszon elve alapján tartják fontosnak az uniót, már ha egyáltalán. Értékekről esetükben szó sincs. Őket maximum pénzzel lehet megnyerni, bár Orbán Viktor újabban olyan jelzéseket küld, hogy már az sem érdekli. Merthogy megvásároltatja magát a kínaiakkal és az oroszokkal – hívta fel a figyelmet a német szociáldemokraták volt elnöke, kancellárjelöltje.

Orbán Viktor Jaroslaw Kaczynskivel tárgyalt Varsóban
 
Orbán és Kaczynski. Fotó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A populisták abból élnek, hogy a világ összedől, kifordul a sarkából, emberek nem tudják, mi vár a gyerekeikre. Ilyen időkben azoknak áll a zászló, akik azt hangoztatják, hogy vissza kell állítani, ami volt. Vagy fényes jövőt ígérnek. Sikert persze nem tudnak felmutatni.

A módszer mindenütt azonos: meg kell szerezni a többséget és onnantól kezdve úgy tekintik, hogy az állam már az övék. Aki pedig ellenük van, az nem vetélytárs, hanem ellenség. Ez azonban fasisztoid gondolkodásmód – mondta Martin Schulz.