„Zajlik
A lényeg

Semjén: Balog Zoltán személyes barátom, eszem ágában sincs megtagadni

15/10/2024 18:31

| Szerző: Klubrádió

"Balog Zoltán egy emberöltő óta munkatársam az egyházi ügyekben; mint volt országgyűlési képviselő és miniszter politikustársam; ezen kívül személyes barátom, amit eszem ágában sincsen megtagadni senki kedvéért" – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

„Mi indokolta, hogy a bicskei pedofilsimogató kegyelmi ügyében botrányos szerepet játszó, a kegyelmet kijáró Balog Zoltán egyházkerülete 6 milliárd forint értékben kapjon ingatlanokat az Orbán-kormánytól a kegyelmi ügy kirobbanása után?” – fogalmazott írásbeli kérdésében Vadai Ágnes DK-s képviselő, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fordult.

Nemrég a HVG írt arról, hogy a kormány továbbra is partnerként tekint Balog Zoltán püspökre és az általa vezetett egyházkerületre, mivel a HVG információi szerint az exminiszter irányítása alatt álló református egyházkerület a kegyelmi ügy óta csaknem 6 milliárd forint értékben kapott ingatlanokat.

Semjén válaszában azt írta, hogy az Alaptörvény értelmében ugyan az állam és az egyház egymástól elválasztva működik, de ez a semlegesség sem zárja ki, hogy az állam anyagi eszközökkel támogassa az egyházak működését. Közösségi célok érdekében az állam és a vallási közösségek együtt is működhetnek, tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes azt írta, hogy a törvényben felsorolt juttatási célok mindig – beleértve a hitéletieket is – a magyar társadalom érdekeit szolgálják, sem az Alaptörvény, sem törvény nem az egyházi vezetőkről ír, az Orbán-kormány sem egyházi vezetőkkel működik együtt, nem számukra ruházza át ingyenesen az állami vagyon tulajdonjogát, hanem célhoz kötötten, a törvény alapján.

Majd közölte: „Balog Zoltán református püspök úrral kapcsolatban: Balog Zoltán egy emberöltő óta munkatársam az egyházi ügyekben; mint volt országgyűlési képviselő és miniszter politikustársam; ezen kívül személyes barátom, amit eszem ágában sincsen megtagadni senki kedvéért.”

(Kiemelt kép: Facebook)