„Zajlik
A lényeg

Sereghajtók vagyunk Európában

14/08/2024 17:33

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Csak két európai ország gazdasága teljesített rosszabbul a magyarnál.

Ahogy azt korábban Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Klubrádiónak kifejtette a magyar gazdaság a második negyedévben nagyon rosszul teljesített. A negyedéves gazdasági teljesítményt elnézve az idei első negyedévhez képest gazdasági visszaesést látunk, habár ennek mértéke csak 0,2 százalékos.

Az Eurostat szerdán közzétett GDP-adatai szerint ezzel csak a svédeket (-0.8 százalék), a letteket (-1,1 százalék) sikerült magunk mögé utasítani. A legjobb teljesítményt egyébként Lengyelország mutatta, náluk 1,5 százalékos volt a növekedés, ha pedig az Európai Unió gazdaságát nézzük, ez 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az elsőhöz képest – foglalta össze a hvg.hu.

Ha a magyar gazdaság teljesítményét az előző év azonos időszakához hasonlítjuk, a két negyedév között 1,3 százalékos a különbség, és ezzel az értékkel már számos másik országot, például Belgiumot, Csehországot, Németországot, Franciaország, Romániát vagy éppen Szlovéniát is megelőzzük. Az igazsághoz pedig hozzátartozik az is, hogy 2023 és 2024 első negyedéve között 1,6 százalék volt a különbség, ahogyan az is, hogy a tavalyi második negyedévben nagyon rossz adatokat produkáltunk.