„Zajlik
A lényeg

Simonka: Kubatovék azt kérték, hogy a bíróságon tartsam a szájam

1/08/2024 18:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Magyar Narancsnak adott interjút Simonka György, aki ellen költségvetési csalás miatt tart a büntetőügy. A még Fidesz-tag politikus, aki Pusztaottlakán újra polgármester lett júniusban, állítja: 2026-ban elindul az országgyűlési választáson a Fidesz ellen is, és nyerni fog.

Komoly büntetőper folyik Simonka György ellen jelenleg is: 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják 32 társával együtt.

A Magyar Narancsnak azt mondta, júniusi győzelme csak egy állomás a politikai pályára visszatéréséhez. "Független jelöltként elindulok és nyerni fogok a 2026-os tavaszi országgyűlési választáson. A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok és nyerni fogok" – jelentette ki.

Simonka úgy érzi, hogy elbántak vele, de nem azért van benne tüske, mert a Fidesz nem engedte 2022-ben, hogy negyedszer is elinduljon a választásokon egyéni képviselőként. Utódjára, Erdős Norbertre "rábólintott", majd végképp csalódott benne. „A végső elhatározás akkor született meg, amikor az idén januárban néhányak tagdíjtartozása miatt feloszlatták a pusztaottlakai Fidesz-szervezetet. Soha ilyenre nem volt példa, ennek messze nem ez elintézési módja. Másrészt – és ebben már Erdős kezét látom! – sorra elkaszálták a pusztaottlakai pályázatokat, így többek között egy 600 milliós turisztikai beruházást” – fogalmazott a polgármester.

Simonka állítása szerint 2021-ben és 2022-ben a Fidesz több vezető politikusával is tárgyalt – köztük Kubatov Gábor pártigazgatóval is –, akik egyrészt ígértek neki sok mindent, másrészt „kérték, hogy a bíróságon tartsam a szájam”. Arra a kérdésre, hogy miért kellene tartania a száját, ha mindenhol az ártatlanságát hangoztatja, azt mondta, ezt "mindenkinek a fantáziájára bízza".

Az interjúban emlékeztették a még Fidesz-tag Simonkát, hogy ha tényleg elindul 2026-ban függetlenként, akkor a Fidesz-KDNP hivatalos jelöltjével is meg kell küzdenie – ami miatt a Fidesz alapszabálya szerint akár a pártból is kizárhatják. Simonka emiatt nem idegeskedik, be szeretné bizonyítani, hogy nem kell feltétlenül fideszesnek lenni ahhoz, hogy valaki nyerjen abban a térségben. Attól pedig különösen nem tart, hogy Orbán Viktor esetleg megharagszik rá. Szerinte ezért a miniszterelnök "nem vonja össze a szemöldökét, legfeljebb elmosolyodik, de végül csalódni fog".

"A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson és nyerek!" – jelentette ki.

(Kiemelt kép: MTI)