„Zajlik
A lényeg

Sulyok Tamás nem találkozik Magyar Péterrel

19/09/2024 14:48

| Szerző: Klubrádió

Sulyok Tamás nemet mondott Magyar Péter megkeresésére, amelyben a Tisza Párt elnöke személyes találkozót kért tőle. A köztársasági elnök azt írta, nem akar beavatkozni a pártpolitikai versenybe.

Magyar Péter múlt pénteken kért lehetőséget a személyes egyeztetésre Sulyoktól „a hazánkban tapasztalható erkölcsi, jogi, politikai és megélhetési válságról”, valamint a Tisza Párt programjáról. Levelében úgy fogalmazott, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjeként kötelessége minden eszközt megragadni, hogy a több millió és egyre növekvő számú ember hangját, véleményét, akaratát képviselni tudja.

Magyar az elutasításról szóló bejegyzéshez csatolta Sulyok hivatalának levelét. Ebben az államfő azt írta, bár egyetért azzal, hogy egy „parlamenten kívüli politikai szervezet vezetőjeként” Magyar „törekszik álláspontjának a demokratikus versenyben történő érvényesítésére”, alkotmányos helyzeténél fogva nem akar beavatkozni a pártpolitikai versenybe.

„A köztársasági elnöknek az államszervezet demokratikus működése feletti őrködése és a nemzet egységének kifejezésére vonatkozó hatáskörét mindenkor az Alaptörvényben biztosított alkotmányos keretek között áll módjában gyakorolni” – fogalmazott Sulyok Tamás.

Magyar posztjában azt írta, a köztársasági elnök válasza „udvariasan semmitmondó”, majd felhívta Sulyok figyelmét, hogy az államfő személyében hivatott megtestesíteni a nemzet egységét, így legalábbis furcsa az indok, amellyel elutasította.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)