„Ki
A lényeg

Szakács Árpád: Még a kommunista diktatúra sajtójában is megjelenhetett a pártról némi kritika, ma már ilyen nincs

8/03/2023 13:45

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Jelen című Mi Hazánk-közeli újság podcastjában beszélt Szakács Árpád, a magyar jobboldal egyik legkülönösebb ívet befutó figurája – írja a 444.

Szakács néhány évvel ezelőtt még a fideszes médiabirodalom egyik főembere volt, cikksorozata óriási hullámokat váltott ki, aztán otthagyta őket. Most Dúró Dóra főtanácsadójaként dolgozik, illetve Kárpátia Stúdió nevű könyvkiadóját működteti.

Szakács Árpád 2016-ban lett a Mediaworks egyik vezetője, elmondása szerint azért, mert korábban az Axel Springer kiadóvállalatnál tapasztalatokat szerzett a megyei lapok működtetésében.

Akkor pedig már tudták, hogy a megyei lapok is hozzájuk fognak kerülni, és kellett egy megbízható ember.

Szakács egy kérdésre reagálva elmondta, hogy szerinte a Mediaworksben nem volt kézivezérlés, ugyanakkor voltak „szerkesztői túlkapások”, amik szerinte abból adódtak, hogy egy-egy vezető nem vezetőként viselkedett, hanem meghunyászkodva közelített a saját szakmájához. Nem voltak nyílt elvárások, de sokan elvárás nélkül is azt érzik, hogy akkor tesznek jót egy politikai rendszernek, ha annak minden hibáját elfedik, semmilyen kritikát nem fogalmaznak meg, dogmaszerűen próbálják visszaigazolni a nagy tervet, amit a pártközpont próbál megvalósítani - mondta.  Szerinte a bal- és jobboldalon is olyan kritikátlan a médiavilág, ami még húsz éve is elképzelhetetlen lett volna. Hozzátette: 

még a kommunista diktatúra sajtójában is megjelenhetett a párt irányába némi kritika, ma már ilyen nincs.

 
Szakács Árpád
Youtube
 

Szóba került a 2018-ban indított, Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozat. Szakács ebben arról írt, hogy szerinte milyen balliberális kulturális hálózat működik még a NER alatt is. A sorozat akkor ért a csúcspontra, amikor az egyik része után kirúgták a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Prőhle Gergelyt. Szakács ezt nem tartja eredménynek, Prőhle eltávolítása semmit sem oldott meg, a helyére érkezett ember (nem mondta ki a nevet, de Demeter Szilárdról van szó) „ezerszer rosszabb”. Ha tudja, hogy ez következik, meg se írja a cikket, „a balliberális kulturális hálózat” pedig szerinte ma még erősebb, mint a cikkek idején – jegyezte meg.

A kérdésre, hogy volt-e olyan cikk a sorozatban, amit megpróbáltak letiltani, Szakács elmondja, hogy  egyetlen rész nem jelenhetett meg. Ez arról szólt, hogy Gyürk András Fidesz-kampányfőnök testvére, Gyürk Dorottya szentendrei alpolgármestereként „a legdurvább liberális vircsafttal provokálta a konzervatív közösséget”. Szakács azt mondja, ekkor vált egyértelművé számára, hogy bárkinek nekimehet, de politikusoknak ebben a formában nem,

a Gyürk családnak pedig nem akármilyen érdekérvényesítő képessége van a Fideszben.