„Zajlik
A lényeg

Szász Júlia szerint nem igaz, amit Vidnyánszky mondott arról, mekkora kártérítést kapott a baleset óta

6/07/2024 14:10

| Szerző: Klubrádió

A Rómeó és Júlia előadásán balesetet szenvedett színésznő szerint nem igaz, amit a Nemzeti Színház igazgatója állít a kártérítés összegéről, és azt is kifogásolta, hogy Vidnyánszky szerint "a színész is hibázott". Mint írta, jelenleg is tart a nyomozás, "Vidnyánszky Attila nem állapíthatja meg, hogy ki hibázott, ez nem az ő tisztsége".

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az Origónak – egy Udvaros Dorottya-interjúra reagálva – a többi között azt mondta:

"Na de a lényeg: miközben az interjúban elhangzik, hogy a két balesetet szenvedő színészünk a mai napig nem kapott kártérítést, a tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak - a táppénzen felül, különböző jogcímeken."

Erre válaszolt a baleset egyik áldozata, Szász Júlia is a Facebookon. A színésznő azt írta, a cikkben olvasható némely állítás nem teljesen felel meg a valóságnak, ezeket szeretné tisztázni. "A Nemzeti Színházban történt baleset egyik áldozataként ezen a ponton fontosnak érzem, hogy megszólaljak", fogalmazott.

Részletezte: "A Nemzeti Színház a mai nappal bezárólag kéthavi fizetést (összesen 988 922 Ft) folyósított számomra. A baleset óta táppénzen vagyok. Munkabaleset esetén 100%-os táppénz jár, ám a színházzal kötött szerződésem és az abban szereplő adózási formám miatt (ekho) a táppénzem összege kéthetente 90 050 Ft."

Vidnyánszky azt is mondta az Origónak: "A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk."

Szász Júlia viszont azt írta, hogy "november 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg. November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet. Azóta nem utaltak." Hozzátette, a balesettel összefüggésben a színház csoportos személybiztosítása révén összesen 275 ezer forintot kapott.

Vagyis, mint hangsúlyozta, "Világosan látszik, hogy a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti, nemhogy meghaladja az 5 000 000 forintot. Kártérítést nem kaptam, még folyamatban van a megegyezés."

Szász Júlia kifogásolta azt is, hogy Vidnyánszky úgy fogalmazott: "...azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat. Ha ilyen esetben kizárólagosságot állapítunk meg, precedens értékű lesz. Itt a színész is hibázott."

Az érintett ehhez képest azt közölte: "jelenleg még tart a rendőrségi nyomozás a balesettel összefüggésben. Az illetékes szervek meg fogják állapítani, hogy kik a felelősök. Vidnyánszky Attila nem állapíthatja meg, hogy ki hibázott, ez nem az ő tisztsége."