„Zajlik
A lényeg

Szavazók buszoztatásáról számolnak be civilek kilenc megyében

3/04/2022 16:58

| Szerző: Klubrádió

Szervezett utaztatásról, buszoztatásról mind a 9 megyéből érkezett jelzés, ahol a Tiszta szavazás megfigyelői jelen vannak a szavazókörök előtt. A választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, ha a szavazókat busszal szállítanak a szavazóhelyiséghez – hangsúlyozzák a civilek.

A Tiszta szavazás programban a Civil Kollégium Alapítvány és az aHang toborzásával 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és a TASZ révén pedig két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket.

Szervezett utaztatásról, buszoztatásról mind a 9 megyéből érkezett jelzés, ahol a Tiszta szavazás őrszemei jelen vannak a szavazókörök előtt – írták Facebook-oldalukon.

A kora délelőtti órákban készített felvételt a Tiszta szavazás program őrszeme a Baranya megyei Helesfán. A videón látható kisbusz legalább kétszer fordult és 9, illetve 10 embert szállított a szavazókör közelébe. A Tiszta szavazás választási kifogást tesz – közölték.

Hortobágy önkormányzatát el is marasztalták, amiért szavazószállításra használták a falubuszt.

Ugyanígy dokumentált önkéntesük egy esetet a Borsod megyei Farkaslyukon, ahol egy személyautó fordult többször és tűnt fel több szavazókör környékén. Az önkéntesek a TASZ jogi szakembereinek bevonásával a választási irodához fordulnak és kifogással élnek.

Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a jogsegely@tasz.hu email címen kérhetnek jogsegélyt, akik választási visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász várja a hívásokat.