„Zajlik
A lényeg

Szexuális zaklatással vádolta meg az orosz ortodox egyház magyarországi fejét egy 18 éves férfi

6/07/2024 09:50

| Szerző: Klubrádió

A rendszerkritikus orosz Novaja Gazeta című lap cikke szerint szexuálisan zaklatott egy 18 éves fiút Hilarion orosz ortodox metropolita (Kirill pátriárka egykori jobbkeze), és a fiatal férfi később megszökött tőle. Azt is írják, hogy luxusingatlant (konkrétan kastélyt) vett Magyarországon és rendkívül rövid idő alatt magyar állampolgárságot is kapott a főpap. Hilarion szerint a fiút az anyja bujtotta fel arra, hogy megpróbálja őt megzsarolni.

A rendszerkritikus, így már száműzetésben működő orosz lapnak, a Novaja Gazetának nyilatkozott Georgij Szuzuki (Suzuki George), aki sokáig Hilarion metropolita személyi szolgálója volt. Erről a Gazeta több fotót is közölt, amin jól látható a Hilariont a főpapi tevékenységében segítő, illetve a magánprogramjaira elkísérő fiatalember (más kérdés, hogy a templom honlapjáról azóta eltűntek a fotói).

Georgij Szuzuki Japánban tartózkodik, és a lapnak nyilatkozva szexuális zaklatással vádolta meg a metropolitát. Reagált a lap kérdéseire Hilarion is, aki szerint a fiút az anyja bujtotta fel arra, hogy megpróbálja őt megzsarolni.

Hilariont (polgári nevén Grigorij Alfejevet) korábban Kirill pátriárka jobbkezeként, sőt, potenciális utódjaként tartották számon, ám 2022 júniusában mindenféle előzetes bejelentés nélkül Magyarországra helyezték át. Ekkoriban lett az úgynevezett cellakísérője Georgij Szuzuki, aki a házimunkában is segített neki.

A két férfi 2022 novemberében egy franciaországi birtokra látogatott, ahol Szuzuki későbbi elmondása szerint Hilarion metropolita szexuálisan zaklatta (levetkőztette a lázas fiút, majd befeküdt mellé, állítólag azért, hogy felmelegítse), majd a következő hónapokban többször is befeküdt a fiatalabb férfi ágyába. Rendszer lett abból, hogy együtt alszanak, bár a nemi aktusig nem jutottak el.

Amikor Szuzuki kényelmetlenül érezte magát emiatt és tiltakozását fejezte ki, a metropolita megfenyegette, hogy ha a fiatal otthagyja őt, akkor „gondjai lehetnek”. Ezekről az eseményekről Szuzuki hangfelvételeket készített, amelyet eljuttatott a Novaja Gazetának. A felvételek egyikén hallható az is, ahogyan Hilarion megtiltja Szuzukinak, hogy pizsamát vegyen fel lefekvés előtt, annak ellenére, hogy a fiú panaszkodott arról, hogy fázik.

Szuzuki szerint Hilarion minden szabadidejét a szórakozásnak szenteli. Jachttúrákra és síparadicsomokba jár, mindössze egyetlen dologra ügyel: hogy háromhetente egy vasárnapot a parókián töltsön, mivel erre egyházi törvények kötelezik. Ezekre a programokra Hilarion Szuzukit is elvitte magával, a fiú több fotót is készített ilyen jellegű kikapcsolódásokról, ahogy a metropolita új kúriájáról is, amit Budapest közelében vásárolt kb. 843 millió forintért, de a hvg.hu szerint ennek a kétszereséért árulták a luxusingatlant korábban. Az orosz lap közölte a kastély alaprajzát is, eszerint 14 szobával, egy borospincével és úszómedencével, illetve egy hat autó befogadására alkalmas garázzsal is rendelkezik.

Semjén Zsolt fogadta Hilarion volokolamszki metropolitát
 
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadja Hilarion Alfejev volokolamszki metropolitát, az Orosz Ortodox Egyház Külügyi Hivatalának vezetőjét a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 7-én. Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

Magyarországi tartózkodása alatt Hilarion közvetítőként lépett fel Moszkva és a Nyugat között, találkozott Ferenc pápával is, valamint közreműködhetett kárpátaljai túszok szabadon engedésének megszervezésében. 2019-ben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét. (Semjén és Hilarion egyik közös képén Szuzuki is felbukkan.)

Hilarion amúgy menet közben valahogy magyar állampolgárságot is kapott, ugyanis Szuzuki fényképet készített a főpap magyar útleveléről. Külön érdekesség, hogy az útlevelet 2022. szeptember 15-i dátummal állították ki, tehát Hilarion metropolita mindössze néhány hét alatt képes volt megszerezni a magyar állampolgárságot, ami a Novaja Gazeta szerint “precedens nélküli eset az EU-ban”.

Szuzuki idén januárban Japánba szökött, miután – saját bevallása szerint – zaklatott lelkiállapotában 30 ezer eurónyi értéktárgyat is ellopott a metropolitától. Emiatt a magyar rendőrség körözést adott ki ellene, ez ma is fent van a police.hu listáján. A Gazetának Szuzuki azt mondta, hogy a lopást bevallotta a budapesti japán nagykövetségen. Arra hivatkozott, kellett a pénz ahhoz, hogy ki tudjon szabadulni ebből a több hónapos rémálomból.

Hilarion alaptalannak tartja Szuzuki szexuális zaklatással kapcsolatos vádjait és megígérte, hogy rágalmazásért beperli egykori szolgálóját, ugyanakkor az általa illegálisnak nevezett felvételek hitelességét nem tagadta.

(Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi)